Vriendenreizen

Internationaal Fietsevenement
Sedat & Iris organiseren een Internationaal Fietsevenement. Het is de bedoeling om met lokale Bulgaarse en Turkse fietsclubs van Plovdiv naar Istanbul te fietsen. Dit evenement staat gepland voor 10-23 Oktoberoktober.
Voor meer informatie wend je tot Sedat: sedat@sultanstrail.com

Wandelen met Arjan in de Rhodopen
Arjan loopt op verzoek ook dit jaar weer graag met je door het Rila gebergte en de Rhodopen in Bulgarije. Groepssamenstelling, data en route wordt in overleg bepaald.
Voor meer informatie wend je tot Arjan: arjans@cerberus.nl

Zie hieronder het verslag van 6 vriendinnen die eerder meeliepen:
“6 dagen wandelen met 9 vriendinnen uit het Gooi: Yundola – Velingrad – Batak – Villa Romantika – Borino – Devil’s Bridge – Yagodina – Devil’s cage – Wonderful bridges – Plovdiv, in Bulgarije.
Waan je in stukken niemandsland, waar alleen jouw voetstappen worden geprint, samen met die van je wandelgenoten. Hooguit zie je een boswachter of lieve straathond, verder ben je in dit Rilagebergte louter omringd door metershoge geurende dennenbomen, varens, wilde bloemen en struiken met eetbare besjes. Een specht roffelt, een beekje kabbelt, een vuursalamander kruipt voor je voeten weg. In de verte zie je een meer, zichzelf, onaangeraakt door toerisme. Je wandelt door dorpjes waar zigeuners wonen, Lada’s rijden, koeien door straten slenteren, honden schapen bij elkaar houden. Dan duik je de Rodopen in. De natuur verandert in reusachtige rotsen die een diepe kloof vormen, waar je soepel doorheen klautert. Even later daal je af in de ‘Devil’s cage’, een legendarische grot met water dat misschien wel naar de onderwereld stroomt. Je raakt ontroert door de zonnestraal die door een klein gat naar binnen schijnt – een uniek natuurverschijnsel. Terug in de bewoonde wereld struin je door een 8000 jaar oude stad met hout gemetselde huizen, kunstzinnige graffiti en een antiek theater. De forel, kip, worst, gegrilde groenten en kaas smaken elke dag verrukkelijk. En de druif Mavrud glijdt elke avond soepel door je keel. Om vervolgens het liefst in een houten berghut met haardvuur in slaap te vallen.
Bulgarije, wat ben je mooi. Blijf mooi.

Sultans Trail, wat ben je uniek. Blijf uniek.
Arjan Schuiling en Alexander Karadzhof, bedankt!”

Lentewandeling 2020
Ton en Max lopen elk jaar een stuk van de trail  met Sultans Trail Vrienden. Dit jaar vindt de vierde editie plaats van hun Lentewandeling. We gaan weer verder waar we vorig jaar zijn geëindigd, in Apatin (Servïë), vestigingsplaats van van de Jelen fabriek, waar Servië’s bekendste bier wordt gebrouwen.
De route voert door Voivodina in noord Servië, een streek die vroeger bij Hongarije hoorde en waar je ook nog Hongaarse dorpjes kunt tegenkomen, langs het dorpje Bač, naamgever van de gehele regio, met een imposante burcht die in de middeleeuwen als een veilige baken in het omringede vlakke land lag  met de taak om indringers te stoppen.  Het landschap is overwegend vlak en dun bevolkt. Naast landbouw en veeteelt wordt er veel vis gekweekt.
Bij Backa Palanka steken we de Donau over voor een kort verblijf in Kroatië en bezoeken we het strategisch op een heuveltop gelegen ommuurde vestingstadje Ilok , waarna we verder lopen door Servië en de bossen van de Fruska Gora, een lage beboste heuvelrug langs de Donau, beroemd vanwege zijn vele orthodoxe kloostertjes, op weg naar gezellige, Habsburgs ogende stad Novi Sad, de vesting Petrovaradin en Sremski Karlovci, waar in 1699 onder leiding van diplomaten van de Verenigde Nederlanden en Engeland de vrede van Karlowitz werd gesloten tussen de Habsburgers en het Ottomanen.
Het laatste stuk voert via de hoge rechteroever van de Donau naar Belgrado. Vanaf deze oever kun je op een heldere dag zeker 20km ver de Pannonische vlakte in kijken.
Naar verwachting eindigen we in Belgrado, waar sommigen vast nog wel een dagje langer zullen blijven omdat er zoveel te beleven is.

We reizen het liefst met minimale bagage en maken dan ook overwegend gebruik van hotelletjes, pensionnetjes en vakantiehuisjes en openbaar vervoer. De heen en terug reis verloopt  het beste via Belgrado. deelnemers boeken zelf hun vluchten.
Als je een indruk wilt krijgen van de eerdere reizen kijk dan op Polarsteps bij:

Je bent van harte welkom om je bij Ton en Max aan te sluiten.
Voor meer informatie, wend je tot Ton: ton@sultanstrail.com.

Wandelen met Arjan van Sofia naar Plovdiv.

Inmiddels is de inschrijving gesloten.
Het maximum aantal deelnemers is bereikt.

Op vrijdag 10 april 2020 vliegen tenminste zes wandelaars naar de Bulgaarse hoofdstad Sofia om van daar in acht wandeletappes van elk rond de 20 kilometer naar de Europese Culturele Hoofdstad Plovdiv te lopen. 

Sofia duikt in de 4de eeuw voor Christus op als woongebied voor de Thracische stam van de Serden en in de Romeinse tijd wordt dan ook naar deze nederzetting verwezen met de naam Serdika. Het centrale plein in Sofia heet nog altijd Serdika en vlakbij, bij de Büyük (grote) moskee, starten wij onze wandeling om na ruim een week in het nog veel oudere Plovdiv aan te komen, dat al 8000 jaar oud is en de eerste hoofdstad van het Bulgaarse Rijk (9de eeuw). 

Tussen deze twee grootste steden in Bulgarije liepen al van oudsher handelsroutes en die zullen wij in grote lijnen volgen langs de restanten van de traditionele pleisterplaatsen, de caravanserais. Wij zullen overnachten in guesthouses, hotels en motels. Je grote bagage zal steeds van accommodatie naar accommodatie worden vervoerd en je draagt zelf alleen een dagrugzak. 

Bulgarije is de meest bergachtige bestemming op de Sultans Trail maar deze route staat ook wel bekend als de laaglandroute. Je hebt uitzichten op het Vitoshagebergte, het Rilagebergte en de Sredna Gora en loopt door de uitlopers van die bergketens dus zeker niet vlak, dus zorg dat je voldoende wandelkilometers in de benen hebt als je wilt aansluiten. 

De reis zal sowieso doorgaan want we hebben al zes deelnemers. Er is nog ruimte voor 4 meer deelnemers. Belangstelling? Stuur een mailtje naar Bulgarijecoördinator Arjan Schuiling: arjans@cerberus.nl

In overleg met de deelnemers zal worden bepaald of we wel of niet een Bulgaarse gids erbij willen hebben en of we dagelijks bagagevervoer willen hebben of dat we kunnen volstaan met bagagevervoer per elke twee of drie dagen (dan draag je in je rugzak spullen mee voor 2 of 3 dagen en word je tussendoor steeds herenigd met je grotere bagage). Zodra we die zaken duidelijk hebben, gaat er een offerte-aanvraag uit naar mijn Bulgaarse zakenpartner Mihaela Kircheva. Enkele dagen later weet elke deelnemer hoeveel hij/zij betaald voor deze reis. Pas als je akkoord gaat met die prijs ga je een verplichting aan.