De Sultans Trail

De Sultans Trail is een lange-afstand wandelroute van Wenen naar Istanbul. De route is 2.500 km lang (1,550 mi) en voert door Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Kroatië, Servië, Bulgarije, Griekenland en Turkije.

Sultan Süleyman de Grote @British Museum

De trail is geïnspireerd op de opmars van Sultan Süleyman naar Wenen in de 16e eeuw. In 1529 belegerde hij de stad, zonder deze overigens te kunnen veroveren. Maar zijn aanwezigheid in het hart van Europa veroorzaakte toch grote onrust op het continent. Als gevolg van zijn expansie drift bleef zuid-oost Europa vele eeuwen in de ban van het Ottomaanse rijk.

Sultan Süleyman de Grote (1494 -1566), ook wel de Wetgever en de Prachtige genoemd, bracht het rijk van zijn vader, Selim II, tot zijn maximale omvang.

Süleyman begon zijn campagne naar Wenen vanuit Istanbul op 10 Mei en arriveerde na 141 dagen voor de poorten van de stad. Hij begon onmiddellijk met het beleg.
Dit was zijn meest ambitieuze campagne naar het westen. In voorgaande jaren had hij al Belgrado en Budapest ingenomen en Servië en grote delen van Hongarije ingelijfd. Maar nu liep hij tegen zijn grenzen aan. Het Oostenrijkse garnizoen van de stad sloeg de belegering af.

Ook een tweede poging om Wenen te bereiken faalde. In 1532 liep deze onderneming onderweg vast op het hardnekkige verzet van een klein garnizoen van het plaatsje Köszeg (Güns in het Duits), in het huidige Hongarije.

In 1566 ondernam Süleyman, inmiddels 60 jaar oud, zijn derde en laatste expeditie richting Wenen. Deze campagne eindigde met zijn natuurlijke dood op het slagveld bij Szigetvár in Hongarije.

Ruim 100 jaar later, in 1683, verschenen de Ottomaanse troepen voor de laatste maal voor de poorten van Wenen, deze keer onder leiding van de Turkse Groot-vizier Kara Mustafa. En ook deze keer werd het beleg afgeslagen.

De Ottomanen bleven echter lange tijd heer en meester over zuid-oost Europa, tot het rijk uiteindelijk in de 20e eeuw uiteen viel. (Verder lezen kan hier.

In tegenstelling tot het verleden is de Sultans Trail nu een weg van de vrede, een ontmoetingsplaats van mensen van alle geloven en verschillende culturen. Het is vooral een culturele ontdekkingstocht.

The trail start bij de Stephansdom in hart van Wenen (de klokken van de toren waren ooit gegoten uit het metaal van de veroverde Ottomaanse kanonnen) en eindigt bij de tombe van Sultan Süleyman in Istanbul.

De trail kan het hele jaar bewandeld en gefietst worden al kan het in de zomermaanden erg warm worden en in de winter erg koud. De beste tijd om op weg te zijn, is in het de voorjaar (April-Juni) en in het najaar (September-November).

Langs de route kan voldoende accommodatie worden gevonden in de vorm van hotels, B&B, pensions, of kamers bij mensen thuis.
Kamperen kan ook, maar de regels voor kamperen verschillen van land tot land. 

De wandelroute vermijdt zoveel mogelijk asfalt. Waar mogelijk wordt gebruik gemaakt van landweggetjes, zandpaden en karrensporen. Voor de fietsroute ligt dit uiteraard weer anders.

De wandelroute vergt geen bijzondere vaardigheden, uitrusting of voorbereiding. Alleen de wat meer afgelegen trajecten in Bulgarije en Turkije vragen om extra logistiek aandacht.

De trail is niet gemarkeerd. Hier en daar zijn stickers aangebracht om de route herkenbaar te maken, maar niet genoeg om op te vertrouwen voor de navigatie. Hiervoor zijn GPS tracks beschikbaar. Deze zijn verkrijgbaar in onze webwinkel en zitten standaard in de Sultans Trail Wandel-App.

De Sultans Trail is ontwikkeld en onderhouden door vrijwilligers van de Stichting Sultans Trail – A European Cultural Route. Je kunt het werk van deze non-profit organisatie steunen met een bijdrage hier, of door geld over te maken naar “Stichting Sultans Trail”, bank number NL60 TRIO 0254 640 060.

Nog mooier vinden wij het als je je als vrijwilliger wilt inzetten. Stuur hiervoor een mailtje naar info@sultanstrail.com