Fietsroute

Fietsen naar Istanbul

Volg de wekelijkse Instagram posts.

Bekijk de wekelijkse Instagram promotie berichten!
Op onze website kun je de volledige dag voor dag impressie tekst lezen over de fietsroute van Wenen naar Istanbul. Het geeft een goed beeld hoe je door al deze landen met zijn rijke historie aankomt in Azië per fiets.

De Sultans Trail fietsroute begint in Wenen op de plek waar tijdens de tweede belegering van Wenen door de Osmanen de tent van grootvizier Kara Mustafa Pasha (veldheer van het Osmaanse leger) stond.

Maar wij maken ook praktische keuzes voor fietsbaarheid en veiligheid. In Hongarije fietsen wij langs Székesfehérvár en in Kroatië langs Đakovo, beide steden hebben een zijdelingse rol gespeeld tijdens de belegeringen, maar waren van zodanig strategisch, historisch belang voor de Osmaanse geschiedenis in centraal Europa dat ze opgenomen zijn in de route. Tussen Mohács in Hongarije en Novi Sad in Servië bevinden zich ook de alternatieve routes (7.1) die een grote rol hebben gespeeld tijdens de eerste belegering en ook onderdeel was van de route naar Istanbul. Alternatieve route 7.2 was voor de voorttrekkende legers minder interessant door de heuvelachtige omgeving en grotere overstromingskansen destijds.

Indeling van de Sultans Trail fiets route

(deel 1 & 2) plus alternatieven.

Let op: GPX gewijzigd, neem contact op met iris@sultanstrail.com voor de meest recente GPX-bestanden bij je fietsgids!

De keuze tussen de hoofd- of alternatieve routes zijn ook van geografische aard omdat we beide zijde van de Donau in de fietsgids wilden opnemen. Hoewel de route voornamelijk vlak is zijn er enkele stijgingen en dalingen opgenomen om zo drukke autowegen te vermijden.

Voor het traject in Servië zijn wel twee klim etappes opgenomen van elk 10km lang met een hellingpercentage van ongeveer 10%. De dalingen zijn hier navenant op een redelijk wegdek en autoluw. Het is middelmatig zwaar te noemen maar wel iets om rekening mee te houden. Verder is Turkije verreweg het drukst als je Istanbul nadert. In Bulgarije volgen we de valleien en zijn de klimstukken zeer beperkt. Vanaf de stad Çatalca in Turkije wordt het op een bostraject van ca. 20km erg druk. Voor degene die dit liever ontwijkt, is er een mogelijkheid de bus te nemen naar Istanbul. Stadsbussen en metro zijn niet toegankelijk in de spits met fiets. Intercity bussen nemen de fietsen mee indien plaats in de bagage ruimte.

In Turkije is een alternatief opgenomen langs een historisch belangrijke plaats Lüleburgaz. Hier vinden we nog een prachtig oud stadscentrum waar alle oude gebouwen in goede orde zijn hersteld. We vinden in elk land Osmaanse overblijfselen, vaak ook door de naam van de stad. De algehele route is middelzwaar wat stijgen en dalen betreft, en rustig en stil genoeg qua autoverkeer met uitzondering van de steden.

Accommodatie

Accommodatie is volop aanwezig voor fietsers. Campings zijn goed te vinden in Oostenrijk, Slowakije, Hongarije en Kroatië, maar in Servië, Bulgarije en Turkije zijn deze in mindere mate tot niet aanwezig. Wel zijn in alle landen voordelige slaapplekken te vinden.

Voor fietsers

Voor de Sultans Trail fietsroute kun je hier de volgende lijsten downloaden: accomodatie, camping en fietswinkels.
De knop/link hieronder betreft:

  • Deel 1 van Wenen naar Belgrado
  • Deel 2 van Belgrado naar Istanbul

We horen graag over updates en toevoeginen van leuke slaapadressen voor de Sultans Trail fietsroute.

download bike lists: accommodation | bike shops | camping

Sultans Trail artikel:
Net als de Sultan – Artikel in Fiets actief | nr.7 september 2020
“De Oriënt Fietsexpress” Sultans Trail in: Op Weg (Grote Route paden) 2019

Op de Sultans website vind je ook reisverhalen van fietsers:

Tijdens de ontwikkeling van onze Sultans Trail fietsroute hebben we de app Relive gebruikt om een 3D weergave optenemen van onze dagtochten. Hieronder vind je films die een goede weergave zijn van het type gebied stedelijk of groen en uiteraard links in de hoek kun je goed de hoogteverschillen waarnemen. Met speciale dank aan Guus Post voor zijn hulp bij het ontwikkelen van deze Sultans Trail fiets route.