De wandelroute

De route van de Sultans Trail loopt van Wenen naar Istanbul door de volgende landen: Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Servië, (Kroatië), Bulgarije, Griekenland en Turkije.
De trail is op een aantal plaatsen goed bereikbaar met het vliegtuig, waardoor je de route in delen kunt afleggen. Ter voorbereiding van je trip hebben we een etappe voorstel beschikbaar.

Secties

De gehele trail is verdeeld in 115 dagetappes en 6 secties. Dit is op basis van de aanwezige accommodatie en van de vervoersmogelijkheden.

Sectie 1 Wenen - Bratislava
De Leitha, grensrivier bij Niederösterreich en Burgenland

Sectie 1 van de Sultans Trail loopt van Wenen naar Bratislava. Dit is een relatief korte etappe, 110 km. De trail loopt over de rechter oever van de Donau en volgt grotendeels het riviertje de Leitha, in vroeger tijd de grens tussen Oostenrijk en Hongarije.

De Leitha zorgt voor verkoeling in de zomer en het dalletje van de rivier fungeert als windtunnel voor de vele Windturbines die hier staan opgesteld.

Bij Hainburg maakt de Donau een scherpe bocht naar rechts en vanaf daar volgt de Sultans Trail het trekpad to Bratislava, waarvan de grote witte burcht al van verre te zien is en gaandeweg groter wordt.

De route komt langs slaperige dorpjes, waar je proviand kunt inslaan. Door recente regelgeving van de overheid hebben de accommodatiehouders het moeilijk en de een na de ander gooit de handdoek in de ring of richt zich uitsluitend op werkvolk, waardoor ze door de week zijn volgeboekt en in het weekend gesloten. In deze regio verzorgen wijnboeren om de beurt ‘heuriger‘ bijeenkomsten waar gegeten en gedronken wordt. De heuriger-kalender is lokaal bekend.

Accommodatie

In Wenen is uiteraard voldoende accommodatie te vinden in alle categorieën.
Buiten Wenen wordt het moeilijker. Recente regelgeving maakt het voor accommodatiehouders steeds minder aantrekkelijk om hun bedrijf uit te oefenen. Sommigen zijn gestopt met het verhuren van kamers, anderen richten zich met name om gedetacheerde werkers en zijn alleen door de week open. In de grotere plaatsen is nog wel accommodatie te vinden. Een spoorlijn en busverbinding verbind alle dorpjes langs de route met deze grotere plaatsen.

Bezienswaardigheden

Heidentor bij Carnuntum in Niederösterreich

Wenen heeft veel te bieden. De proloog van Sultans Trail neemt je mee naar de Kahlenberg, waar bij de laatste belegering door de Ottomanen de beslissende slag wer geleverd. De trail start bij de Stephansdom, in het hartje van de oude stad en voert langs het keizerlijke zomerpaleis Belvedère, met zijn grote kunstcollectie, waaronder werk van Gustav Klimt, het Museum van Militaire Geschiedenis en de grote algemene begraafplaats waar vele beroemdheden begraven liggen.

Buiten de stad valt Carnuntum op, in de Romeinse tijd groter en belangrijker nog dan Wenen, gelegen op het kruispunt van wegen, aan de ene kant de de Limes, langs de Romeinse rijksgrens en aan de andere kant de Amberroute die van noord naar zuid loopt.

Verderop aan de Donau komen we middeleeuws Hainburg a/d Donau tegen, dat nog volledig ommuurd is. De Sultans Trail komt de stad binnen langs de Visserspoort. In de Donaubocht ligt op de andere oever de ruïne burcht Devin en verderop dient zich al Bratislava aan, met zijn rijke Habsburgse geschiedenis.

Hoe kom je er

De burcht van Bratislava, gezien vanaf de Sultans Trail.

Wenen heeft een Internationale luchthaven (IATA code: VIE), die door meer dan 100 internationale luchtvaartmaatschappijen wordt aangedaan, waaronder een aantal low-cost airliners.
Het vliegveld ligt nabij Schwechat, ca. 18 km ten zuid-oosten van de Wenen en heeft goede trein en busverbindingen met alle delen van de stad.

Bratislava heeft een eigen Internationale luchthaven (IAT code: BTS), Letisko M. R. Štefánika, ten noord-oosten van de stad, met reguliere busverbindingen naar de stad.

Wenen en Bratislava zijn met elkaar verbonden met een hoog frequente busverbinding. Verder zijn Wenen en Bratislava goed bereikbaar per trein en per bus. De dorpjes langs de route zijn met een trein en busverbinding verbonden met Wenen.

Sectie 2 Bratislava - Budapest

Sectie 2 van de Sultans Trail loopt van Bratislava naar Boedapest en is 225 km lang. De route volgt hoofdzakelijk de Donau. De Belangrijkste plaatsen op dit traject zijn Komárno en Esztergom. In verband met de beperkte accommodaties op dit traject zijn twee alternatieven ontwikkeld die meer mogelijkheden bieden.

Wit water Donau, bij Čunovo en Gabčíkovo

De route loopt na het verlaten van Bratislava door Slowakije, over een smalle strook land tussen de Donau en de Hongaarse grens. De Donau is op dit traject gekanaliseerd, daardoor is een groot stuwmeer ontstaan maar tegelijkertijd is de oude loop van de Donau gespaard gebleven waardoor naast het stuwmeer een groot waterrijk natuurgebied is ontstaan, waar de trail doorheen loopt.

Op de stuwdam, bij Gabčíkovo, steekt de trail over naar de andere oever en volgt deze tot aan Komárno, van ouds her een strategische plek in de Pannonische vlakte op de samenvloeiing van de rivier de Váh en de Donau.

Tussen Komárno en Esztergom stroomt de Donau door vlak land en de trailo volgt hier de Donau. Esztergom is de zetel van de aartsbisschop en een van de belangrijke plaatsen in het voormalige Hongaarse koninkrijk, naast Boedapest en Székesfehérvár. Alle drie deze plaatsen waren in die tijd op één dag rijden van elkaar te paard te bereiken.

Tussen Esztergom en Boedapest ligt in de zogenaamde Donaubocht het heuvelland van Pilis, het jachtgebied van de voormalige koningen. Op dit stuk loopt de trail door dit heuvelland via Dobogokö, tevens het hoogste punt van de trail in Hongarije 700m. De trail arriveert in Boedapest bij de restanten van het oude Aquincum, de Romeinse bakermat van Boedadpest en loopt verder naar het de Kasteelheuvel van Boeda, aan de overkant ligt in Pest, het magnifike zandstenen Parlaments gebouw te schitteren aan de Donau oever.

Alternatieve route Veľký Meder

Vanaf de stuwdam in de Donau zijn er twee alternatieve routes naar Komárno ontwikkeld die kunnen helpen om accommodatie te vinden. Dit is er één van.
Vanaf de stuw bij Gabčíkovo loopt de route verder Slowakije in, naar Veľký Meder, een Spa-stadje met geneeskrachtig water en uitgebreide voorzieningen, waaronder accommodatie. Na Veľký Meder loopt de trail grotendeels langs het Lipovský kanál en het Kormátnanský kanál naar Komárno.

Alternatieve route Győr

Het tweede alternatief loopt van de stuw bij Gabčíkovo, grotendeels door Hongarije naar Györ en Komárom, de tweelingstad van het Slowaakse Komárno.

Bezienswaardigheden

De basiliek van Esztergom.

Net buiten Bratislava komt de trail in Rusovce, de locatie van het Romeinse vesting Gerulata en een verlaten kasteel, Kaštieľ Rusovce dat omgeven wordt door een mooi park.

Daarna komt de trail bij de het plaatsje Čunovo en loopt vanaf daar door het moerasgebied van de oude Donau loop tot aan de stuw van Gabčíkovo. Dit gebied is doorsneden met kreken. De paden die dit gebied in en uit voeren maken gebruik van doorlaatbare dammen, die bij hoog water overstromen.

Komárno heeft een architectonisch interessant vernieuwd centrum en een oud fort dat de vaarbewegingen op de Donau moest bewaken en het land beschermen tegen de ‘hordes uit het oosten’.

Esztergom wordt gedomineerd door een gefortifieerde heuvel, waar tevens de Basiliek staat, en aan de voet daarvan, zeer obscuur een verbouwde moskee.

Op de alternatieve route is de Spa van Veľký Meder een goede plek om even te pauzeren en op de andere route is Györ de moeite waard. Maar ook Komárom, dat tegenover Komárno op de Hongaarse oever van de Donau ligt, is de moeite waard, onder meer vanwege de grote forten die daar in de 17e en 18e eeuw zijn gebouwd.

Sultans Sticker

Dobogokö is in de winter een ski gebied. Het gebied wordt, onder andere ook door de huidige paus, gezien als een van de power spots op aarde, voor wie daar gevoelig voor is.

Obúda, de voorstad van Boedapest is al meer dan 2.000 jaar bewoond. Van de oude Romeinse stad Aquincum zijn onder andere twee amphitheaters overgebleven. Verderop richting Boedapest komen we langs het mausoleum van Gül Baba, het meest noordelijke islamitische pelgrimsoord dat door kan rekenen op grote belangstelling van Turkse schooljeugd op schoolreis naar Boedapest. Boedapest is een toeristenbestemming eerste klas, met Castle Hill, het parlementsgebouw, Visserswerf, de Matthias kerk, Art Nouveaux architectuur, ontelbare Spa’s en vele andere bezienswaardigheden.

Hoe kom je er

Bratislava en Boedapest zijn beide goed bereikbaar met trein en vliegtuig.

Bratislava heeft een eigen Internationale luchthaven (IAT code: BTS), Letisko M. R. Štefánika, ten noord-oosten van de stad, met reguliere busverbindingen naar de stad.
Er is een hoog frequente busverbinding met Wenen waardoor de luchthaven van Wenen vaak wordt gebruikt om naar Bratislava te reizen.

Boedapest, Liszt Ferenc Internationale luchthaven (IATA code: BUD), ligt 16 km ten zuidoosten van de stad en wordt door 50 internationale luchtvaartmaatschappijen aangedaan, waaronder vele low-cost airliners, zoals Wizz Air en Ryanair.
De luchthaven heeft twee snelle busverbinding met de stad. Buslijn 100E voert naar Deák Ferenc tér en buslijn 200E naar metrostation Köbánya-Kispest, vanwaar de metro lijn M3 naar de stad voert.

Boedapest heeft verder goede busverbindingen met vele grote steden, met name in oost Europa.

Matthias kerk en Visserswerf in Boedapest
Parlementsgebouw in Boedapest
Sectie 3 Boedapest - Belgrado

Sectie 3 van de trail loopt van Boedapest naar Belgrado en is 649 km lang. De trail blijft hoofdzakelijk dicht bij de Donau, op een uitstapje naar Székesfehérvár, na, de stad waar de Hongaarse koningen werden gekroond en ook veelal ook begraven.

Vanaf Székesfehérvár voert de trail terug naar de Donau oever bij Dünaföldvár en volgt verder de Hongaarse Limes, die hier bekend staat als de Ripa Pannonica, tot aan Mohács, de plaats waar in 1526 in de Slag bij Mohács in korte tijd Hongarije zijn koning verloor, en zijn leger waarna het land in drie stukken uiteenviel en voor de Ottmanen de weg naar Boedapest open kwam te liggen.

De randen van de Pannonische vlakte staan de Donau toe te meanderen, wat deze in het verleden dan ook lustig deed, met een moddervallei tot gevolg. Na het ‘temmen’ van de Donau is een vlak landbouw gebied ontstaan, dooraderd met kreken en afgesloten meanders, dat mede door het klimaat ideaal is voor de paprikateelt.

Langs de rivier zijn een aantal overstromingsgebieden bewaard gebleven, die nu als beschermde natuurgebieden worden gekoesterd. Eén daarvan is het Woud van Gemenc, bij de monding van de Sió rivier, een van de grootste en mooiste natuurreservaten van Hongarije.

Op pad door de velden bij Mezőfalva, tussen Székesfehérvár en Dunaföldvár.

De trail steekt de Donau een paar keer over, gebruikmakend van bruggen en veerbootjes.

Na Mohács verlaat de trail Hongarije en gaat in Servië verder door voormalige Hongaarse regio Vojvodina. In het begin lijkt het landschap nog nog heel erg op dat in Hongarije, alleen wat natter met meer kreken en sloten. De bevolking is gemêleerd, Hongaars, Servisch en Kroatisch, wat zich weerspiegelt in de kerkjes, soms wel drie per dorp, respectievelijk protestants, orthodox en katholiek.

Halverwege de regio wordt de Donau, tussen Ilok en Novi Sad, door een heuvelrug gedwongen een ander koers te volgen. De naam van deze heuvelrug, Fruska Gora, herinnert nog aan de aanwezigheid van de Franken van Karel de Grote, in deze streek. De heuvels zijn dicht bebost en huisvesten diep verscholen in de bossen op de flanken een 16 tal orthodoxe kloostertjes. Voorbij Novi Sad loopt de trail over de, hier hoger gelegen rechter oever van de Donau, waardoor vergezichten over de Pannonische vlakte worden geboden, tot soms wel 20 km ver. Een alternatieve route voert langs een drietal kloostertjes in de Fruska Gora.

Accommodatie

500De koningsappel in Székesfehérvár

In Hongarije is voldoende accommodatie te vinden, mede door de goed ontwikkelde Donau fietsroute. In Vojvodina is de situatie minder goed. Accommodatie is wel te vinden maar vergt wat meer planning. In elk dorp onderweg is wel een winkeltje waar de dagelijkse proviand kan worden aangevuld.

Bezienswaardigheden

Interieur Aartsbisschoppelijke bibliotheek in Kalocsa

Langs deze route komen we een aantal zeer interessante plaatsen tegen. Te beginnen met Százhalombatta, ten zuiden van Boedapest, plaats van 100 timuli, grafheuvels uit de ijzer tijd. Vervolgens het middeleeuwse Székesfehérvár, stad van de koningen en even buiten de stad, het archeologisch park Gorsium-Herculia, een Romeinse nederzetting op een knooppunt van handelsroutes. De middeleeuwse burcht van Dunaföldvár, de magnifike bibliotheek van aartsbisschop van Kalocsa en het monument van de slag bij Mohács

Na het Woud van Gemenc in Hongarije komen we in Servië het uitgestrekte Nationaal park Donau-Drava tegen en de ruïnes van het middeleeuwse vestingstadje Bač. Aan het begin van de Fruska Gora steekt de trail de Donau over naar Kroatië, voor een kort bezoek aan Ilok, dat hoog op de heuvel gelegen, uitkijkt over de Donau. Na een bezoek aan Novi Sad komt de trail in Sremski Karlovci waar, na de mislukte tweede belegering van Wenen in 1683, de vredes onderhandelingen plaats vonden tussen de Heilige Alliantie en de Ottomanen onder leiding van een Engelse en een Nederlandse diplomaat. Lees meer over de Vrede van Karlovci op de pagina van onze Academische Raad, Diepgang.

Fort van Bács gebouwd in 1338-42 was één van de voornaamste Hongaarse verdedigingswerken in de Pannonische vlakte tegen de oprukkende Ottomanen.

Fort van Bács
Sremski Karlovci

Hoe kom je er

Zowel Boedapest als Belgrado beschikken over een Internationale luchthaven waar de low-cost airliners gebruik van maken.

Boedapest Liszt Ferenc International Airport (IATA code: BUD) ligt ca. 16 km ten zuidoosten van de stad. Er zijn twee snelbusverbindingen met Boedapest, lijn 100E brengt ja naar Deák Ferenc tér (900 HUF) en 200E naar Köbánya-Kispest Metro Station, waar je verder kunt reizen met metro lijn M3 en stadsbus 61. (zie ook www.bud.hu/en en www.imhd.sk). Voor het plannen van je vervoer in de stad gebruik www.futar.bkk.hu, of download de “BKK Fútar app”.

Boedapest onderhoudt ook goede bus- en treinverbindingen met vele grote steden in Europa. (Zie www.bahn.de en www.goeuro.com).

Boedapest heeft goede bus- en trein verbindingen met het Hongaarse achterland. (Zie www.mavcsoport.hu or www.checkmybus.com)

In Vojvodina is de bus het voornaamste vervoermiddel. De treinverbinding met Hongarije is door de grens onderbroken en buiten bedrijf geraakt.

Tussen Novi Sad en Belgrado rijdt een hoogfrequente busverbinding die door meerdere busondernemingen wordt uitgevoerd. de reistijd bedraagt ongeveer 1 uur en 45 min. (prijs RSD 400-750). (Zie www.busticket4.me).

Belgrado Nikola Tesla Airport (IATA code: BEG) light ca.12 km ten westen van de stad. Er rijdt een (mini)bus airport shuttle A1 naar het centrum. De reistijd bedraagt ca. 30 minuten en een kaartje koop je in de bus voor RSD 330. Dit busje stopt bij het oude hoofdstation en op Slavija Square.

Kijk voor je stadsvervoer op www.eway.rs of download de EasyWay public transport App. Een taxi kan het beste worden geregeld via TAXI INFO dat een kantoortje heeft op het vliegveld bij de bagage band.

Belgrado heeft goede busverbindingen met het achterland, die door verschillende maatschappijen worden onderhouden, kijk op www.checkmybus.com of www.busticket4.me voor meer informatie.

Sectie 4 Belgrado - Sofia
Stambol poort van Kalemegdan, Begrado

Sectie 4 van de Sultans Trail loopt van Belgrado naar Sofia en is 558 km lang.

De trail verlaat Belgrado vanaf de Stambol poort van het Kalemegdan fort in zuidelijke richting. Via de berg Avala, trekt de trail de heuvels in die op de rechter oever van de Donau liggen. Aan de monding van de Grote Morava rivier komen we bij het plaatsje Smederevo. De middeleeuwse muren van het indrukwekkende fort van Smederevo stonden tot WO II ongeschonden en fier overeind. Maar een geallieerd bombardement heeft aan het einde van de oorlog de Duitse munitietrein geraakte die voor de muren geparkeerd stond. Nu hangen de machtige torens aardig uit het lood.

Bij Smederevo verlaat de trail de Donau en keert zuidwaarts richting Sofia, door het dal van de Grote Morava, aan de oost kant geflankeerd door de bergen van de Balkan en aan de andere door het Johur massief, nabij Krusevac en daar voorbij de Jastrebac. In de middeleeuwen stond dit traject bekend als het Bulgaarse woud en kostte het 8 dagen te paard om er doorheen te trekken. Tegenwoordig is de vallei redelijk open al zijn de heuvels nog altijd dicht bebost. Het woord Balkan is van Turkse origine en betekent beboste heuvels, lokaal praat men liever over Stara Planina, oude bergen. De Romeinen gebruikten deze route al eerder en legden er hun via Militaris aan, ook wel via Diagonalis genoemd.

Aan het einde van de vallei ligt Niš, waar in de Romeinse weg zich splitste in een tak richting Skopje en Thessaloniki en een andere richting Sofia en Istanbul. De Sultans Trail volgt uiteraard deze laatste. Er zijn twee mogelijkheden om voorbij de Suva Planina (droge berg) te komen, de ene is door het gebied en over de Preslap pas naar Bela Palanka, de andere is door de Sićevo kloof, zoals ook de Romeinen deden. De oude weg naar Sofia is waarschijnlijk onder het asphalt verdwenen van de E-80, die momenteel, met hulp van het IMF, wordt vervangen door een 4-baans autoweg.

De Morava vallei, nabij Varvarin in het najaar

Nadat de Bulgaarse grens bij Dimitrovgrad is overgestoken en de klok een uur is verzet, vervolgt de trail zijn weg door de vallei van Sofia richting de Bulgaarse hoofdstad.

Het landschap verandert. Werd Servië gekenmerkt door kleinschalige landbouw, met bevolkte dorpjes en rode privé tractors, wordt Bulgarije gekenmerkt door grootschalige landbouw arealen, nalatenschap van het het Kolchose communisme en uitgestrekt dorpen waar de bewoners landbouw bedrijven voor eigen gebruik.

Accommodatie

In de dorpjes is vrijwel altijd een winkeltje te vinden voor de dagelijkse proviand. Accommodatie is ook wel te vinden. Alleen in de Suva Planina, tussen Niš en Bela Palanka, moet hiervoor iets geregeld worden.

Bezienswaardigheden

Donjon van
Klooster Manasija

De machtige donjon van het ommuurde klooster Manasija. Dit middeleeuwse klooster had het de grootste scriptorium in Servië, dat gedurende de Ottomaanse tijd is blijven functioneren om vele heilige orthodoxe boeken te maken.

In Servië komen we vele opmerkelijk plaatsen tegen. te beginnen, buiten Belgrado, bij de berg Avala, en niet ver daarvandaan de neolitische vindplaats Vinca, gevolgde door het middeleeuwse Smederevo en daar vlak bij de Romeinse stad Viminacium gevolgd door het charmante vrouwenklooster Koporin en het imposante klooster Manasija. Aan de andere kant van de Morava rivier ligt Kruševac, in de middeleeuwen thuishaven van Prins Lazar, heerser over het machtige Servische koninkrijk. Gevolgd door de heuvels van de Jastrebac, waar het idyllische kuuroord Ribarska banja verscholen ligt.

Toevallige ontmoeting in de Suva Planina.

Voorbij de Jastrebac komen we aan in Niš, waar de Ottomanen op de resten van de Romeinse muren van de vestingstad hun eigen versterkingen aanbrachten, die nog in volle glorie overeind staan.
Tevens de geboorteplaats van de Romeinse keizer Constantijn de grote (272-337) en plaats van heroisch verzet tegen de Ottomaanse overheersing in de eerste Servische opstand van 1809. De schedeltoren die door de Ottomanen is opgericht als afschrikwekkende getuigenis van deze daad staat nog altijd langs de voormalige uitvalsweg naar Istanbul.

Een rustmoment op de flanken van de Suva Planina.

In Bela Palanka komen we nog resten tegen van Ottomaanse stadsmuren, een Romreise mijlpaal en een paar active water molens die naar oud gebruik graan malen.

De oude griekse schrijfwijze van het plaatsje Pirot duidt erop dat we voormalig Byzantijns gebied naderen. Het kasteel van Pirot is recentelijk geheel gerestaureerd.

Net buiten Dimitrovgrad is, bij de aanleg van de nieuwe autobaan de Romeinse weg blootgelegd. De Sultans Trail loopt daar enige honderden meters op deze oude weg, ook al is die niet zichtbaar.

Hoe kom je er

Belgrado en Sofia beschikken beide over een internationale luchthaven die door low-cost airliners wordt aangedaan. Het vliegveld van Niš wordt, helaas, maar beperkt aangedaan.

Belgrado Nikola Tesla Airport (IATA code: BEG) light ca.12 km ten westen van de stad. Er rijdt een (mini)bus airport shuttle A1 naar het centrum. De reistijd bedraagt ca. 30 minuten en een kaartje koop je in de bus voor RSD 330. Dit busje stopt bij het oude hoofdstation en op Slavija Square.

Tussen Niš en Belgrado rijden veelvuldig bussen van Lasta en Nišekspres

Er is maar sporadisch busverkeer over de grens naar Bulgarije. De grenscontrole neemt al snel een uur in beslag.

Sofia luchthaven (IATA code: SOF) ligt ca. 5 km ten oosten van het centrum. De luchthaven heeft twee terminals die door een gratis busdienst met elkaar zijn verbonden (tussen 07:00 en 19:00 uur).
Van terminal twee rijdt metro lijn 1 naar de stad. Reistijd ca. 18 min. Prijs 1,60 LEV, kaartjes zijn verkrijgbaar bij de kaartjes automaat bij de ingang van het metro station.
Verder zijn er twee bus lijnen 84 en 184 die naar de de Sofia Universiteit gaan, aan de oostkant van de stad. De reistijd bedraagt 35-45 min. en de prijs is 1,60 LEV. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij de kaartjesautomaat in de bus.

Voor stadsvervoer zie www.eway.bg of download EasyWay public transport App.

Een taxi kan het beste worden besteld via TaxiMe.

Sectie 5 Sofia - Edirne

Sectie 5 van de Sultans Trail loopt van Sofia naar Edirne en is 550 km lang. Het grootste deel van dit traject loopt door de bergen in het zuiden van Bulgarije. Te beginnen bij het Rila gebergte, waar verscholen in het dal van de Rila rivier het Rila klooster ligt, het spirituele en religieuze hart van Bulgarije. Dit gebergte gaat over in de Rhodopen, een dicht bebost heuvelland op de grens met Macedonië en Griekenland. Een gebied met een deels islamitische bevolking, dat pas later bij Bulgarije werd gevoegd.

King Ferdinand Road
Over de Koning Ferdinand Weg
op de flanken van Mechit (2536m)

Bij het mijn stadje Rudozem in de Westelijke Rhodopen, ontmoet de trail de Arda rivier, die verder oostwaards wordt gevolgd tot deze bij Edirne uitstroomt in de Maritza.

Het oostelijke deel van de Rhodopen is aanmerkelijk lager en huist veel grote roofvogels zoals Vale Gier, Slangenarend, Arendbuizerd en Aasgier.

Bij Ivaylovgrad verlaat de trail de Rhodopen en loopt voor een zo’n 50 km verder door noord Griekenland. Bij Kastanies wordt de grens met Turkije wordt gepasseerd. Niet-EU reizigers moeten mogelijk over een geldig visum beschikken voordat ze kunnen worden toegelaten.

Een visum kan hier online worden aangevraagd en wordt binnen 1-2 dagen verstrekt.

Accommodatie

Rila Klooster
Rila Klooster

In het Rila gebergte zijn voldoende berghutten aanwezig. De kwaliteit van de hutten wil nog al eens variëren, afhankelijk van de zorg die de beheerder aan zijn hut besteedt. In de dalen zijn vakantie huisjes en hotelletjes te vinden, en soms een B&B. De dorpjes hebben meestal wel een winkeltje voor proviand. Pin-automaten zijn alleen in de grotere stadjes te vinden.

Bezienswaardigheden

De Rhodopen zijn als sinds de prehistorie bewoond. De eerste bewoners die bij naam bekend zijn, zijn de Traciers geweest, uit de tijd van de oude Grieken. Zij bouwden vele tempels, steden en forten in het gebied. De beroemdste stad is Perperikon, 15 km ten noord-oosten van Kardzhali.

In de Romeinse tijd was het gebied belangrijk voor zijn delfstoffen (zink, lood, goud, zilver). Voor de winning hiervan zijn mijnen geopend en wegen aangelegd en bruggen gebouwd. Het gebied was ook doorgangszone voor verkeer van de middellandse zee richting Donau, dat van dezelfde wegen en bruggen gebruik maakte.

Dyavolski Most
Dyavolski Most over de Arda

Bij Ivaylovgrad is een Romeinse villa opgegraven en te bezichtigen. De Ottomanen zetten de mijnbouw voort en breide het uit met ijzer- en kolenmijnen. De resten hiervan zijn nog te vinden bij Samokov en Rudozem. Uit de Ottomaanse tijd is ook een ruim assortiment prachtige bruggen over gebleven. De meest spectaculaire daarvan is waarschijnlijk Devil’s bridge (Dyavolski Most), maar er zijn ook veel kleinere exemplaren te vinden, bv. in Trigrad en Smolyan. Ook Edirne, ooit de hoofdstad van de Ottomanen, beschikt over een groot aantal prachtige bruggen.

Het Rila klooster uit de 10e eeuw is een pronkstukje van Byzantijnse kunst, en nog altijd het kloppende spirituele hart van Bulgarije. De bevolking van de zuidelijke Rhodopen is reglieus en ethnies gemêleerd van samenstelling. Het gebied was voorheen overwegend moslim en bewoond door Bulgaarse Turken en geconverteerde Bulgaren (Pomaks).

In het plaatsje Batak getuigd de Sv. Nedelya kerk van de wreetheden waarmee de strijd voor onafhankelijkheid (1876) gepaard is. In Belitsa, in het Rila gebergte heeft Franse actrice Brigitte Bardot een opvang voor circus beren helpen realiseren, waar de trail langs loopt.

Bij Madzharevo In de Arda vallei is het gieren centrum te vinden van de Bulgarian Society for the Protection of Birds die zich inzet voor het behoud van deze vogels.

Tenslotte Edirne, ooit hoofdstad van het Ottomaanse rijk, totdat Constantinopel werd verovert en deze rol kon overnemen. Uit die glorietijd resten nog vele monumenten, de meeste ontworpen door de grootste bouwmeester van de Ottomanen, Mimar Sinan (1490-1588), die er ook een standbeeld heeft.

Rhodope panorama
Zicht op Griekenland
Hiza Makadonia (2166m)
Makadonia berghut (2166m)

Hoe kom je er

Sofia luchthaven (IATA code: SOF) ligt ca. 5 km ten oosten van het centrum. De luchthaven heeft twee terminals die door een gratis busdienst met elkaar zijn verbonden (tussen 07:00 en 19:00 uur). Van terminal twee rijdt metro lijn 1 naar de stad. Reistijd ca. 18 min. Prijs 1,60 LEV, kaartjes zijn verkrijgbaar bij de kaartjes automaat bij de ingang van het metro station.
Verder zijn er twee bus lijnen 84 en 184 die naar de de Sofia Universiteit gaan, aan de oostkant van de stad. De reistijd bedraagt 35-45 min. en de prijs is 1,60 LEV. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij de kaartjesautomaat in de bus.

Voor stadsvervoer zie www.eway.bg of download EasyWay public transport App.

Een taxi kan het beste worden besteld via TaxiMe.

Sofia-Velingrad, bus vanaf Sofia Avtogari, (3 keer per dag, duur 2 uur, prijs €4-7), zie www.avtogari.info
Sofia-Kardzhali, bus vanaf centraal station Sofia naar Kardzhali, (3-4 keer per dag, duur 4uur 20min, prijs €9-14).
Sofia-Plovdiv, meerdere buslijnen vanaf Sofia Avtogari, (1-2 keer per uur, duur 2uur 40min, prijs €4-28).
Train (every hour, duration 2h 30m, price €4-6). Zie www.bdz.bg
Sofia-Ivaylovgrad, trein naar Svilengrad (3 keer per dag, duur 5uur, €18-22), taxi naar Ivaylovgrad, (42m, €11-14). Zie www.bdz.bg

Plovdiv Krumovo Airport (IATA code: PDV) ligt ca. 12km zuid-oostelijk van de stad. Het heeft slechts een paar verbindingen, zie www.plovdivairport.com.
De luchthaven heeft een treinverbinding met de stad (vertrek elk uur van station Mavrudovo, duur 14min, prijs €1-2), zie www.bdz.bg

Edirne is éénmaal per dag te bereiken vanaf Sofia met de trein. Beter is het om naar Istanbul te vliegen en met de bus of trein naar Edirne te reizen. Vanaf het Esenler Otogari busstation rijden regelmatig bussen naar de belangrijkste plaatsen in Tracië. De bus naar Edirne rijdt elke 2 uur, de rit duurt ca. 4 uur en kost € 5-11.

Sectie 6 Edirne - Istanboel

Sectie 6 van de Sultans Trail loopt van Edirne naar Istanbul en is 341 km lang. De trail volgt de noordelijke Byzantijnse route, aan de voet van de de Strandhza bergen (Turks, Istranca or Yıldız). Achter deze bergen ligt de Zwarte Zee.

Accommodatie

Wandelen in Thracië

Alleen de grotere plaatsen beschikken over accommodatie. In de dorpen daartussen kan soms de ‘muhtar’ (dorpshoofd) uitkomst bieden met een slaapplaats in de moskee, in het locale gezondheidscentrum, of bij de brandweer. De bezoekers van het lokale theehuis weten de muhtar altijd wel te vinden.

Bezienswaardigheden

De onvermijdelijke thee
Maglova Kemeri
Maglova Aquaduct bij Istanbul

Oost Thracië heet de regio waar de trail door loopt. Onderweg kom je nog grafheuvels tegen van de Thaciërs die dit gebied in de oudheid bewoonden. De Strandza bergen langs de Zwarte Zeekust bepalen niet alleen de de waterlopen in Thracië, maar waren voor Romeinen en Ottomanen ook een belangrijke waterbron voor steden als Edirne en Istanbul, getuige de aquaducten die we tegen komen, zoals het “7-ogen”(Yedigöz) aquaduct bij Edirne en de Maglova, Güzelce en Valens aquaducten bij Istanbul.

Mimar Sinan
Mimar Sinan voor zijn mooiste creatie,
de Selimiye moskee in Edirne

Edirne was de hoofdstad van de Ottomanen voordat ze Constantinople veroverden. De stad is vol luisterrijke monumenten uit de glorietijd van de Ottomanen, waarvan vele van de hand van de meester architect van Süleyman, Mimar Sinan, wiens standbeeld staat opgesteld voor de Selimiye moskee, die hij zelf als een van zijn meest geslaagde creaties beschouwde.

Over de bezienswaardigheden van Istanbul zullen wij niet uitweiden. Hierover zijn boeken vol geschreven.

Hoe kom je er

Edirne is éénmaal per dag te bereiken vanaf Sofia met de trein. Beter is het om naar Istanbul te vliegen en met de bus of trein naar Edirne te reizen. Vanaf het Esenler Otogari busstation rijden regelmatig bussen naar de belangrijkste plaatsen in Tracië. De bus naar Edirne rijdt elke 2 uur, de rit duurt ca. 4 uur en kost € 5-11.

Istanbul heeft twee internationale luchthavens, Istanbul airport (IATA code: IST) aan de Europese kant van de Bosphorus en Sabiha Gökçen Airport (IATA code: SAW ) aan de Aziatische kant.

Istanbul Airport is de nieuwe luchthaven van Istanbul. Het vervangt het oude Atatürk vliegveld, dat alleen nog voor vracht en militaire doeleinden in gebruik is. Istanbul Airport ligt ca. 40 km ten noordwesten van de stad, aan de Zwarte Zee. Er rijden HAVAIST shuttle bussen naar verschillende locaties in de stad.

Sabiha Gökçen Airport ligt ca. 35 km ten zuidoosten van de stad aan de Aziatische kant van de Bosporus. Het vliegveld heeft een shuttle Havabüs-verbinding met het Taksim plein, van waar metro M2 verder de stad in voert. Deze bus rijdt elke 30 min. de reisduur is ca. 1h 30m afhankelijk van de verkeersdrukte en kost € 2-3).

Süleymaniya Moskee Istanbul
Süleiman moskee in Istanbul

Deze secties zijn loopbaar, gedocumenteerd en beschikbaar.
Daarnaast zijn er twee secties in ontwikkeling:

Sectie 7 Wenen-Köszeg-Belgrado
Kasteel Jurisics in Köszeg

Deze route is in ontwikkeling. Hij is geïnspireerd op de pogingen van Süleyman om langs de westkant van het Balaton meer en de Neusiedler See de strijd aan te kunnen gaan met de Oostenrijkse keizer. Deze liet zich wijselijk niet op het slagveld zien en de Ottomanen trokken vechtend rond in de valleien van de Drava, de Mur en de Raab, overal dood en verderf zaaiend. Ze leden echter een smadelijke nederlaag bij het plaatsje Köszeg (Güns in het Duits), waar het garnizoen weigerde om zich over te geven en het plaatselijke kasteel met succes verdedigde. Hierdoor waren de Ottomanen zo lang opgehouden dat er geen tijd meer restte om door te stoten richting Wenen.

Sectie 8 Sofia-Plovdiv-Edirne
Via Militaris bij de oost poort
van het oude Plovdiv

Dit deel van de trail is nog in ontwikkeling. Deze route is bedoeld om naast de bergland route, die door de Rhodope voert als alternatief te dienen. De route zal gebaseerd zijn op het tracé van de via militaris, die in dit deel van de Balkan al sinds de Romeinse tijd als hoofdvervoersader heeft gefungeerd van alle vervoer tussen Istanboel en Belgrado. Helaas is de route in de 20e eeuw grotendeels onder het asfalt verdwenen en niet meer geschikt voor wandelen of fietsen. Voor die delen zoeken wij alternatieve trajecten.

Accommodatie

Tot dusver hebben wij voornamelijk accommodatie gevonden in de grotere plaatsen onderweg. Dat houdt natuurlijk niet in dat er niet meer is. Voor de avontuurlijke reiziger zijn er vast meer mogelijkheden. Ben jij zo iemand en vind je een leuk onderkomen, laat het ons dan weten.

Bezienswaardigheden

Plovdiv is ongetwijfeld de belangrijkste plaats langs deze route, het is een van de oudste steden in Europa, met een rijk Romeins verleden dat in het centrum op vele plekken aan het daglicht wordt gebracht.

Dzhumaya Moskee (15e-eeuw), in Plovdiv
Plovdiv Roman Amphiteatre
amphitheater in Plovdiv
Regionaal Ethnographisch Museum Plovdiv

Het weer

Het gebied heeft een landklimaat, dat hier en daar getemperd wordt door Middellandse Zee- invloeden. Dat houdt in dat de winters koud zijn en sneeuwrijk en de zomers warm. In juli en augustus kan het heet zijn en niet geschikt om te lopen. De beste perioden om te lopen zijn het voorjaar (maart-juni) en het najaar (september-oktober). De kans op regen is in het voorjaar het grootst.

Talen

Langs de route komen we vele talen tegen; Duits, Slowaaks, Hongaars, Servo-Kroatisch, Bulgaars, Grieks en Turks.
De jeugd spreekt over het algemeen wel wat Engels, maar de oudere generatie over het algemeen niet. Soms tref je iemand die in Duitsland of Zwitserland heeft gewerkt en dus Duits spreekt.

Valuta

We komen onderweg ook verschillende valuta tegen, naast de Euro in Oostenrijk, Slowakije en Griekenland, hebben we te maken met de Forint in Hongarije, de Kuna in Kroatië, de Servische Dinar, De Bulgaarse Lev en in Turkije de Lira.

Op zoek naar schaduw langs de Arda in Griekenland
Manasija klooster in Servië

Voorzieningen

Over het algemeen kan er langs de route voldoende accommodatie worden gevonden. Alleen op sommige stukken in Bulgarije en Turkije is wat extra logistieke voorbereiding nodig. Het digitaal Informatiepakket bevat een uitgebreid overzicht van beschikbare accommodaties

Kamperen is goed mogelijk. In Oostenrijk, Slowakije en Hongarije word je geacht gebruik te maken van de officiele campings. In Servië, Bulgarije en Turkije kijkt men niet zo nauw.

In de stadjes en dorpen is altijd wel een winkeltje te vinden om proviand in te slaan.

In dit deel van Europa is men nog zeer gehecht aan contant geld. Betalen met een bankpas is ook vaak mogelijk, maar het is wel verstandig om wat contanten bij de hand te hebben. In de stadjes vind je meestal wel een pin-automaat om geld op te nemen. Sommige banken, vooral in Turkije, brengen daarvoor extra kosten in rekening.

Bezienswaardigheden

Maglova Kemeri
Maglova Aquaduct bij Istanbul

Zoals gezegd volgt de trail in hoofdlijnen de Romeinse Limes en via Militaris. Je komt onderweg dan ook een aantal plaatsen uit de Romeinse tijd tegen, Zoals Carnuntum in Oostenrijk, Aquincum (Budapest), Naissus (Niš), Serdica (Sofia), Phillippopolis (Plovdiv) en uiteraard Constantinopel (Istanbul).

In de middeeuwen regeerden koningen in deze landen. De resten van hun koninkrijken komen we dan ook herhaaldelijk tegen, bijvoorbeeld in Wenen, Bratislava, Boedapest, Székesfehérvár, Belgrado, Kruševac, Edirne en Istanbul. Uit die tijd stammen ook vele kloosters en versterkte stadjes.
Rooms Katholiek, Protestants, Oosters Orthodox en Islam zijn de grote religisch langs de route. Elk heeft eigen riten, symbolen en bouwstijl.
Uit de Ottomaanse tijd komen we moskeën tegen, fontijnen, karavanserai, bruggen, klokkentorens en aquaducten.

Aan een meer recente geshiedenis worden wij herinnerd bij het Rode Kruis Nazi concentratiekamp in Niš en de “Communist city tour” in Sofia.

De prehistorie wordt vertegenwoordigd in Százhalombatta in Hungarije (bronstijd Hallstatt cultuur), Vinča bij Belgrado (Neolithische Vinča cultuur) en de Thracische stad Perperikon in Bulgarije.

Hoe kom je er

Langs de route liggen een aantal grote plaatsen met een internationale luchthaven, zoals Wenen, Bratislava, Boedapest, Belgrado, Sofia en Istanbul die het mogelijk maken om de route in meerdere periodes te lopen.

Bovendien zijn Wenen en Boedapest ook per trein goed bereikbaar.

In de regio is de bus het voornaamste vervoermiddel, maar Oostenrijk, Slowakije, Hongarije en Bulgarije hebben ook een goed ontwikkeld treinsysteem.

Kaart

Onderstaande kaart toont de route op Open Streetmap.
Klik op “Zie Volledig scherm” voor de volle weergave
Het containertje toont meerdere lagen die in het volledige scherm kunnen worden doorgebladerd.

Route Informatie

Voor sommige trajecten zijn routeboekjes beschikbaar. Deze zijn verkrijgbaar via onze webshop

Voor zelf-navigatie hebben we materiaal beschikbaar in de vorm van een Digitaal Informatiepakket

Dit bevat alle beschikbare informatie over de wandelroute, zoals de tracks en informatie over aanwezige accommodaties, bezienswaardigheden en vervoersmogelijkheden. Het informatiepakket is verkrijgbaar via onze webshop

Het Sultans Trail Digitaal Informatie Pakket ophalen, met alle GPS-tracks, een volledige POI-lijst en adressen van accommodatie en meer….

Sultans Trail hiking App

Sultans Trail hiking App

Bovendien is voor Android gebruikers een App beschikbaar waarin alle informatie gebundeld is opgenomen. De App is verkrijgbaar via Google Playstore.

Boek hier je volgende accommodatie voor jouw Sultans Trail avontuur. Daarmee steun je ons ook.