Fietstocht Sultans Trail Istanbul-Wenen

Vertrek

Op 19 juli vertrekken we met het vliegtuig en onze fietsen naar Istanbul. Alles prima geregeld, alleen als we onze bagage krijgen zien we geen fietsdozen, lang wachten maar uiteindelijk blijkt, dat ze nog in Amsterdam staan. 

We bezoeken de highlights van Istanbul en gaan na 2 dagen op de fiets de stad uit. De dag ervoor hebben we al een stukje van de route geprobeerd, het gaat links- en rechtsaf en op en neer met heel veel verkeer. We besluiten om via een grote weg de stad uit te fietsen, dat gaat ook prima.

Waar ligt de route?

In de buurt van het nieuwe vliegveld zijn een aantal wegen verlegd, verdwenen of tot autobaan gepromoveerd, dus dat was ondanks de gps en en de kaart met beschrijving erg lastig. De route is echter prachtig en tegen de avond komen we aan in Sazlibosna, het stadje waar Fikri woont. Hij blijkt niet thuis te zijn, maar er wordt al snel een oplossing gezocht voor een overnachting. De burgemeester stelt voor om in het parkje de tent op te zetten, maar die hebben we niet bij ons. Dan heeft ie nog wel een tuinhuisje buiten het dorp, prima zeggen we. ‘s Avonds brengt hij ons nog een paar broden, bier en een zaklantaarn, wat aardig van hem.

Fikri

Als we dan allang op een oude stoffige bank liggen te slapen, horen we opeens twee mannen praten, het zijn Fikri en de burgemeester. Ze willen weten hoe het met ons gaat en Fikri stelt voor om alsnog bij hem in huis te slapen, hij is helemaal vanuit Edirne speciaal voor ons terug gekomen. Wij blijven toch in het tuinhuisje en de andere ochtend ontvangen we van hem het certificaat voor de Sultansroute, die we eigenlijk in Wenen, aan het eind van de rit zouden ontvangen.

Naar Saray

We gaan snel op pad want het is 125 km naar Saray, het gaat over schitterende gravelweggetjes, zandpaden en door dichte bossen, zo nu en dan moeten we over stukken drukke weg, tenslotte gaat het op een rechte weg alleen nog maar heuvel op en heuvel af. We komen moe en hongerig aan bij onze gereserveerde overnachting.De dagen daarna wordt het fietsen steeds gemakkelijker ( of raken we gewend aan de heuvels en de warmte???). Onderweg drinken we thee in theetuintjes in de dorpjes of nemen wat te eten, wat overal te krijgen is en natuurlijk duwen we elke morgen een anderhalve literfles met water in de bidonhouder.

Overnachtingen

Overnachtingen regelen we meestal vantevoren. Zo naderen we al snel de Griekse grens en fietsen meteen door naar Svilengrad in Bulgarije. Erg mooie overnachting bij een particulier, we verstaan elkaar niet, maar met handen en voeten komen we er wel uit.In Plovdiv blijven we wat langer en bezoeken we de resten van deze oude Romeinse stad. Ondertussen maken we ook nog een uitstapje voor een bruiloft van een neef, die daar trouwt met een Bulgaarse, het feest duurt 3 dagen.  Goed uitgerust gaan weer op pad.

Sofia

Als we Sofia naderen komen we bijna op de autobaan terecht en moeten op de stoep de stad inrijden, geen probleem daar trouwens, al moet ik zeggen dat de Bulgaren wel hard rijden. We hebben een slaapplek met een groot dakterras, met uitzicht over de mooie binnenstad.Bij de grensovergang met Servië staan de auto’s 5 rijen dik, we fietsen er voorbij, krijgen een stempel en kunnen door. Onderweg komen we zo nu en dan andere fietsers tegen, we maken een praatje, wisselen informatie aan elkaar uit en dan weer verder.

1000 km afgelegd

Tot nu toe is er nog niemand geweest die dezelfde kant op gaat. Vandaag bereiken we de eerste 1000 km, weer heel veel mooi weggetjes en natuur, ook hier zijn de mensen vriendelijk en behulpzaam. In veel steden worden of zijn  de grijze betonnen flatgebouwen uit de communistische tijd opgeknapt en hebben ze een kleurtje gekregen. Ook hier weer, de soms drukke wegen waar we over moeten. We bezoeken nog Belgrado en Novi Sad en fietsen dan Hongarije binnen. 

Mohacs

Bij Mohacs besluiten we een stuk langs de Donau verder te fietsen, hier zijn alleen fietsers op te vinden en bijna geen ander verkeer. Dit bevalt ons zo goed dat we deze weg grotendeels blijven volgen, de Sultans Trail wijkt er hier daar wel van af.

Budapest

Budapest rijden we zelfs in, op een fietspad. In Gyor zitten er 2000 km er op en slapen we in een huisje op de camping, dat is weer wat anders. Voordat we er erg in hebben zijn we de grens met Oostenrijk gepasseerd en komt Wenen in zicht.

Tot slot

Daar eindigt de Sultans Trail, niet voor ons want wij fietsen verder met de Limesroute naar Nederland. De Sultans Trail is een prachtige route, geschikt voor iedereen die goed kan kaart lezen, goed met GPS kan omgaan en een goede conditie heeft. Denk er wel aan dat je hier en daar op erg drukke wegen zult moeten fietsen.

Gerry en Jan Meijer