Op pad

De Sultans Trail is een langeafstandswandel- en fietsroute door Zuidoost Europa en voert van Wenen naar Istanbul, door verschillende landen met oude culturen, zoals de Byzantijnse, Ottomaanse en Habsburgse.

De regio kent een lange geschiedenis van migratie. In de loop van de eeuwen hebben verschillende volkeren zich langs deze route gevestigd, elk met hun eigen geschiedenis, taal en cultuur.

Lang geleden was de Donau  de noordgrens van het Romeinse rijk. De trail volgt de Donau door Oostenrijk, Slowakije, Hongarije en Servië. In Servië verlaat de trail de Donau, die verder gaat richting Roemenië en de Zwarte Zee.

De trail keert  zuidwaarts door het dal van de Grote Morava richting Istanbul. De route volgt daar grotendeels de oude Romeinse verbindingsweg, de “via Militaris”. Deze splits zich bij de Servische stad Niš: één tak richting Skopje en Thessaloniki en één tak richting Sofia en Istanbul, waarlangs de Sultans Trail loopt.

Via Sofia en Edirne loopt de trail verder naar Istanbul, de voormalige hoofdstad van het Byzantijnse rijk en later van het Ottomaanse rijk.. De Romeinen bouwden er een weg, hun communicatiesysteem op de Balkan. De kruisvaarders gingen langs deze weg naar het ‘beloofde land’. De Slaven, Hongaren en Bulgaren, gebruikten deze route om door te dringen in het Byzantijnse rijk en zich daar te vestigen. De. En tenslotte gebruikten de Ottomanen deze route op weg naar Europa en Wenen.

Voorzieningen

  • De voorzieningen langs de route zijn redelijk’op een enkel traject na.
    Kamperen in Oostenrijk en Hongarije is alleen toegestaan op officiële campings.
  • In Servië, Bulgarije en Turkije is vrij kamperen ook mogelijk.
    In de dorpjes en stadjes vind je winkels voor je dagelijkse benodigdheden.
  • Over het algemeen kun je met een betaalpasje goed terecht, maar in deze landen wordt contant geld nog altijd hoger gewaardeerd en soms kun je niet eens pinnen.

Bezienswaardigheden

Manasija Monastery in Serbia
  • Langs de route kom je regelmatig resten tegen uit de Romeinse tijd. Met name Petronel-Carnuntum in Oostenrijk, maar ook in Budapest, Niš, Sofia, Plovdiv en Istanbul.
  • In de middeleeuwen heersten koningen en landheren. De zichtbare resten van hun koninkrijken zijn te zien in Wenen, Bratislava, Budapest, Székesfehérvár, Belgrado, Kruševac en Edirne. Maar ook veel middeleeuwse kerken en kloosters herinneren aan deze tijd.
  • Langs de route komen verschillende religies voor, zoals de Rooms Katholieke , Protestantse, Oosters Orthodoxe en Islamitische. Elk met eigen riten, symbolen en architectuur.
  • Uit de Ottomaanse tijd zijn moskeeën overgebleven, maar ook hamams, karavanserai, fonteinen, bruggen en klokkentorens .
  • Op sommige plaatsen word je herinnerd aan een meer recente tijd, zoals het Nazi concentratiekamp in Niš. Of bij de gratis rondleiding langs herinneringsplekken uit de Communistische tijd in Sofia.
  • Het verre verleden kom je tegen bij Százhalombatta in Hongarije, waar Keltische grafheuvels zijn gevonden van de Hallstatt cultuur. In Vinča bij Belgrado kom je de nog veel oudere resten tegen van de Vinča cultuur en in Bulgarije kom je langs de oude Thracische stad Perperikon.

Hoe kom je er

Diverse reguliere vliegmaatschappijen maar ook prijsvechters vliegen op de grote steden langs de route; Wenen, Budapest, Belgrado, Sofia en Istanbul.
Daarnaast zijn Wenen en Budapest vanuit West-Europa goed bereikbaar per (nacht-)trein.
In de regio is de bus het voornaamste publieke vervoermiddel, al heeft een aantal landen een goed treinsysteem, zoals Oostenrijk, Slowakije, Hongarije en Bulgarije. Helaas is het niet altijd mogelijk om je fiets mee te nemen in de trein. Voor meer informatie klik op Hoe kom je er?

Route

Voor fietsers en wandelaars hebben wij verschillende routes ontwikkeld, afgestemd op ieders wensen en mogelijkheden. Zo kiezen fietsers vaker voor asfalt dan wandelaars. Voor meer informatie klik op wandelroute of fietsroute.

Beste tijd

Het weer op de Balkan, bron: www.meteoblue.com
  • Voor fietsers en wandelaars hebben wij verschillende routes ontwikkeld, afgestemd op ieders wensen en mogelijkheden. Zo kiezen fietsers vaker voor asfalt dan wandelaars. Voor meer informatie klik op wandelroute of fietsroute.
  • In het algemeen is het aan te raden juli en augustus te mijden. De kans dat de temperatuur oploopt tot boven de 30°C is daarvoor te groot.
  • In het voorjaar kan het nog behoorlijk regenen, wat voor wandelaars meer een probleem oplevert dan voor fietsers omdat de paden dan modderig en glad kunnen worden.
  • In maart en november kan het koud zijn, al hangt dit af van de locatie.

Voor actuele weerinformatie kijk op een van de metereologische sites.

Materiaal

  • De route is niet bewegwijzerd. Om je weg te kunnen vinden zijn er tracks beschikbaar voor zelf-navigatie, deze zijn beschikbaar in het Digitale Informatie Pakket in onze webwinkel. het Digitale Informatie Pakket, bevat alle GPS-tracks, een volledige POI-lijst (point of interest) adressen van accommodatie en meer….
  • Voor de fietsroute zijn twee gidsjes beschikbaar, uitgegeven bij Pirola. Ook daar horen GPS tracks bij. Meer informatie over fietsgidsen.
  • Voor wandelaars is een speciale wandel App beschikbaar met alle informatie over accommodatie, vervoersmogelijkheden, bezienswaardigheden e.d.. Deze Androïd Wandel App is er alleen voor Androïd apparaten beschikbaar.
  • Als je op weg gaat, fietsend of wandelend, dan is het handig om het Sultans Trail paspoort bij je te hebben. Wil je meer lezen over het paspoort op Sultans Trail Paspoort.
  • Degenen die de route of een deel daarvan hebben voltooid, kunnen zich aanmelden om ingeschreven te worden in het Fermanregister. Zij ontvangen als bewijs hiervan een mooie oorkonde, de Ferman. Meer informatie vind je hier.

Stickers en borden

Hier en daar hebben enthousiastelingen stickers en borden geplaatst om je te laten weten dat je op de Sultans Trail bent. Sommige daarvan zijn inmiddels al 5 jaar oud maar houden het nog altijd goed uit.

Boek hier je volgende accommodatie voor jouw Sultans Trail avontuur. Daarmee steunt je ons ook.