Op pad

Over de Trail

De Sultans Trail is een lange-afstand wandel- en fietsroute door zuid-oost Europa en voert van Wenen naar Istanbul, door landen en die te maken hebben gehad met de Ottomaanse aanwezigheid.
Deze regio kent een lange geschiedenis van migratie en in de loop van de eeuwen zijn verschillende volkeren langs deze route neergestreken en hebben zich er gesetteld, elk met zijn eigen geschiedenis, taal en cultuur.

De meest dominante natuurlijke element in het landschap is de Donau, na de Volga, de tweede langste rivier van Europa. Lang geleden vormde deze rivier de noord-grens van het Romeinse rijk.
De trail volgt de Donau door Oostenrijk, Slowakije, Hongarije en Servië. In Servië echter verlaat de trail de Donau, die verder gaat richting Roemenië en de Zwarte Zee, en keert zuidwaarts, door het dal van de Grote Morava richting Istanbul. De route volgt daar grotendeels de oude Romeinse verbindingsweg, de “via Militaris”. Deze splits zich bij de Servische stad Niš in één tak richting Skopje en Thessaloniki en één tak richting Sofia en Istanbul, welke ook de Sultans Trail volgt. Via Sofia en Edirne in Turkije loopt de trail verder naar Istanbul, de voormalige hoofdstad van het Byzantijnse rijk en later van het Ottomaanse rijk.
Al ver voor de Romeinse tijd was dit de doorgangsroute voor migrerende volkeren. Voor de Romeinen was het de ruggengraat van hun communicatie systeem op de Balkan. Volkeren van de Aziatische steppen, zoals de Slaven, Hongaren en Bulgaren, gebruikten deze route om door te dringen in het Byzantijnse en zich daar te vestigen. De kruisvaarders gingen langs deze weg naar het ‘beloofde land’. En tenslotte vonden de Ottomanen hier hun weg naar Europa en Wenen.

Voorzieningen

Het voorzieningen niveau langs de route is redelijk, al zijn er een paar trajecten die wat meer logistieke aandacht vragen.
Kamperen is in Oostenrijk en Hongarije alleen toegestaan op officiële campings. In Servië, Bulgarije en Turkije wordt vrij kamperen toegestaan.
In de dorpjes en stadjes vind je winkels voor je dagelijkse benodigdheden.
Over het algemeen kun je met een betaalpasje goed terecht, maar in deze landen wordt contant geld nog altijd hoger gewaardeerd en soms kun je ook niet pinnen.

Bezienswaardigheden

Manasija klooster in Servië

De trail volgt de Romeinse Limes en de via Militaris. Langs de route kom je dan ook regelmatig resten tegen uit de Romeinse tijd. Met name Petronel-Carnuntum in Oostenrijk, maar ook in Budapest, Niš, Sofia, Plovdiv en Istanbul.
In de middeleeuwen heersten koningen en landheren. De zichtbare resten van hun koninkrijken zijn te zien in Wenen, Bratislava, Budapest, Székesfehérvár, Belgrado, Kruševac en Edirne. Maar ook veel middeleeuwse kerken en kloosters herinneren aan deze tijd.
Langs de route komen verschillende religies voor, zoals Rooms Katholiek en Protestant, Oosters Orthodox en Islam. Elk met eigen riten, symbolen en architectuur. Uit de Ottomaanse tijd zijn moskeeën overgebleven, maar ook hamams, karavanserai, fonteinen, bruggen en klokkentorens, bijvoorbeeld.
Op sommige plaatsen wordt je herinnerd aan een meer recente tijd, zoals in het Nazi concentratiekamp in Niš of bij de gratis rondleiding langs herinneringsplekken uit de Communistische tijd in Sofia.
Het verre verleden kom je tegen bij Százhalombatta in Hongarije, waar keltische grafheuvels worden gevonden van de Hallstatt cultuur. In Vinča bij Belgrado kom je de nog veel oudere resten tegen van de Vinča cultuur en in Bulgarije kom je langs de oude Thrakische stad Perperikon.

Hoe kom je er

Diverse reguliere en budget vliegmaatschappijen vliegen op de grote steden langs de route; Wenen, Budapest, Belgrado, Sofia en Istanbul.
Daarnaast zijn Wenen en Budapest vanuit west-Europa ook goed bereikbaar per trein.
In de regio is de bus het voornaamste publieke vervoermiddel, al hebben een aantal landen ook een goed trein systeem, zoals Oostenrijk, Slowakije, Hongarije en Bulgarije. Helaas is het niet altijd mogelijk om je fiets mee te nemen in de trein. Voor meer informatie klik op Hoe kom je er?

Route

Voor fietsers en wandelaars zijn verschillende routes ontwikkeld, afgestemd op hun wensen en mogelijkheden. Zo kiezen fietsers vaker voor asfalt dan wandelaars. Voor meer informatie klik op wandelroute of fietsroute.

Materiaal

De route is niet bewegwijzerd. Om je weg te kunnen vinden zijn er tracks beschikbaar voor zelf navigatie. Voor de fietsroute zijn twee gidsjes beschikbaar bij Pirola. Voor wandlaars is een speciale wandel App beschikbaar met alle informatie over accommodatie, vervoersmogelijkheden, bezienswaardigheden ed. Voor meer informatie over het beschikbare materiaal klik op App en Gidsen

Als je op weg gaat, fietsend of wandelend dan is het handig om het Sultans Trail paspoort bij je te hebben. Wil je meer lezen over het paspoort klik dan op Sultans Trail Paspoort.

Degenen die de route of een deel daarvan hebben voltooid kunnen zich aanmelden om ingeschreven te worden in het Ferman register. Zij ontvangen als bewijs hiervan een mooie oorkonde, de Ferman

Stickers en borden

Hier en daar zijn door enthousiastelingen stickers en borden geplaatst om je te laten weten dat je op de Sultans Trail bent. Sommige daarvan zijn inmiddels al 5 jaar oud.

Het Sultans Trail Digitaal Informatie Pakket bevat alle GPS-tracks, een volledige POI-lijst en adressen van accommodatie en meer….

Boek hier je volgende accommodatie voor jouw Sultans Trail avontuur. Daarmee steunt je ons ook.