Sultans Trail Servië, Bulgarije met verkwikkende SPA-bronnen

Reisverslag van Servië, Niš naar Bulgarije, Pazardzjik

Niš, Servië concentratiekamp

We komen aan in Niš en voor het eerst zet ik voet op de Servische bodem. Nadat we een stukje lopen is het eerste wat we aantreffen een concentratiekamp uit de tweede wereld oorlog. Nadat we naar binnen lopen bekruipt mij toch een unheimisch gevoel. Gelukkig is het gesloten en worden we gevraagd het terrein te verlaten zodat we er niet te lang bij stil hoeven staan. Bij aankomst in de binnenstad worden we verblijd met de Nišava rivier, die dwars door de stad stroomt met een promenade vol met bloesem.

Kloof bij de rivier Nišava

Als eerste bezoeken we de mountaineering association en ontmoetten Rade Nikčević, onze gids in Servië, door hem worden we twee dagen volkomen verzorgd rondgeleid langs oude kerkjes, oorlogsmonumenten en maken een prachtige wandeling van 30 km met volle bepakking.
Dat was wel even een pittig als begin van de reis, maar het was het meer dan waard. We lopen langs de oude karavaanwegen en komen langs een kloof die prachtige vergezichten biedt.
De dagen daarna zijn we nog wat zoekend maar stuitten op de ene na de andere verrassing zoals: bijzondere mensen, een Rode Kruis hotel midden in de bergen, een klooster en zelfs een glutenvrij Bio café. De paden zijn heuvelachtig maar goed te doen voor de dagafstanden die we in kaart brengen.

Na een week lopen komen we aan bij de Bulgaarse grens, waar we worden aangehouden door een soldaat. We liepen teveel van de weg en lieten de soldaat in de bosjes schrikken. Wij schrokken ook natuurlijk, maar gelukkig kon Rade Nikčević de politie en de commandant per telefoon uitleggen dat wij geen vluchtelingen waren maar padenmakers.

Het grensgebied doet wat verlaten aan, maar de berg die we direct beklimmen geeft een mooi beeld van het prachtige Bulgaarse landschap. De dorpjes zijn leeg en met de miezerende regen schuilen we in leegstaande oude gebouwen en stappen door naar Dragoman.
Ook hier een wat verpauperde indruk en het lijkt alsof er geen café, restaurant of hotel is te bekennen. Maar ze zijn er wel degelijk, alleen moet je wel even weten welke deur je moet hebben want uithangborden zijn er niet. Of bij welk afgesloten luik je koffie kunt kopen. Het hotel is super chique en erg goedkoop voor Nederlandse standaarden.
Daarna komen we langzaam richting Sofia met de sneeuwtop van de Vitosha (berg) in zicht.

De wandeling blijft nu tot in en na Sofia prachtige bergketens vertonen en de wandel route loopt veelal door bossen en autoluwe dorpjes. Na Sofia belanden we in Krushovitsa een keurig dorp waar precies op het moment dat we aankomen alle dorpelingen verzamelen voor de tweejaarlijkse schoonmaakactie. Opeens vliegen er vuilzakken en plastic handschoenen om ons heen en samen met de mensen van Krushovitsa stropen we de mouwen op en beginnen aan de broodnodige schoonmaakactie. Helaas heeft Bulgarije een afvalprobleem maar er wordt dus ook aan gewerkt door eigen buurt initiatieven.

Opruimactie in Krushovitsa, Bulgarije

We blijven die dag lunchen met elkaar en slapen bij Emil Petrov en zijn zoon en gaan de volgende dag vroeg op pad via de oude treinbaan die vroeger naar de mijnen voerde. Het is niet meer in gebruik dus ideaal om te wandelen naar het volgende dorp. De volgende dorpen Popvsti en Paunovo zijn evenals Krushovitsa welvarende dorpen. Je kunt er luxe appartementen huren voor groepen met zwembad en uitzicht op Vitosha. Ook zijn er veel mensen die gestudeerd hebben in Sofia en investeren in dorpen rond Sofia omdat daar nog veel ruimte, potentie en inspiratie is en je met de auto beter dan met het openbaarvervoer naar de stad heen en weer kunt.

zeer oude Moskee in Ihtiman

De volgende grotere stad is Ihtiman helaas heeft deze stad een slecht imago maar de stad heeft wel een heel bijzonder geschiedkundig object. Er is een zeer oude Moskee, een gerestaureerde Hamam (oud badhuis) en Han (pleisterplaats voor reizende caravaans waar werd geslapen, gegeten en gedronken) deze oude Han is nu een luxe golfbaan. Helaas hadden we wel wat oponthoud omdat ik een voedselvergiftiging opliep en na mij volgde Sedat, dus we waren even zoet met beter worden. Gelukkig kwamen we terecht in de warmwaterbronnen regio en waren we vrij snel weer genezen en op de been. De mineraal baden bevatten o.a. radon en sulsrat er zijn meerdere resorts en kuuroorden te bezoeken en allemaal voor een prikkie.

www.hotelvitalis.com
SPA Bronnen Pchelinki Bani

Na de bronnen arriveren we in Kostenets met allerlei voorzieningen een vrij moderne stad en hier begint de rivier Maritsa die door stroomt naar Turkije. Vanaf Kostenets klimmen we naar bijna 1000 m hoog de bergen in naar een wel heel bijzonder dorp het heet Golak. Het is in principe verlaten de bewoners zijn vertrokken naar Kostenets, Pazardzjik en andere grotere steden aan de voet van de berg. Het is een prachtige wandeling van ongeveer 4 uur en als je aankomt, is het net een filmset van een cowboyfilm. Er zijn alleen jagers, houthakkers en paarden het kleine kerkje op een heuveltje heeft pannen en poten klaar staan voor het jaarlijkse feest in mei. Zo heeft het dorp een soort bestemming als feestlocatie gekregen of een speeltuin voor mensen die werken en jagen in de natuur. De aansluiting met een slaapplek moet nog even uitgedokterd worden maar het dorp is een echte aanrader om te bezoeken op een wandel traject.

Een verlaten huis in Golak

Na Golak kom je in de rijke geschiedenis van deze streken. Er zijn oude handelssteden geweest en het gebied heeft hierdoor ook een hoge archeologische waarde. Het bekendste archeologische terrein is Pistiros. Rond de stad Septemvri zijn prachtige sieraden, munten en gebruiksvoorwerpen gevonden die een inzicht geven in het alledaagse leven van een ver verleden. In Septemvri is een archeologisch museum wat echt de moeite waard is om een bezoekje te brengen met veel opgravingen van het oude Griekse, Thracisch, Perzisch en Ottomaanse handelscentrum dat ook stuken bevat die uitgeleend zijn aan het Louvre in Parijs. Vanaf Septemvri starten we onze laatste wandeldag naar Pazardzjik een mooi natuurgebied langs de rivier Maritsa waar allerlei soorten vogels rusten en broeden. Pazardzjik is weer een grotere stad met voor ieder wat wils. Voor deze reis eindigt hier het in kaart brengen van de Sultans Trail en al het bevonden veldwerk wordt meegenomen om thuis te verwerken in o.a. OpenStreetmap.

Al met al twee prachtige weken wandelen met veel variatie, twee landen, SPA bronnen, boordevol historie en natuur. Nog wat praktische reisinformatie is dat het treinvervoer in Bulgarije zeer goedkoop is. Voor een kaartje van Pazardzjik naar Sofia betaal je nog geen € 6. Wel is het zo dat de treinen veel stationnetjes aandoen. Doordat de Sultans Trail veelal in de buurt van de treinbaan loopt, kun je de wandelvakantie goed combineren met de treinritjes. Vanuit Eindhoven, kun je met Wizzair naar Niš, en loop je als het ware van vliegveld tot vliegveld. Terug reis je dan via Sofia naar Eindhoven.

Mocht iemand deze reis graag willen maken laat het ons weten, we helpen graag mensen met informatie en andere benodigdheden op je wandelvakantie.