Edirne-Istanboel

Sectie 6 van de Sultans Trail loopt van Edirne naar Istanbul en is 341 km lang.
De trail volgt de noordelijke Byzantijnse route, aan de voet van de de Strandhza bergen (Turks, Istranca or Yıldız). Achter deze bergen ligt de Zwarte Zee.

Wandelen in Thracië

Accommodatie

Alleen de grotere plaatsen beschikken over accommodatie. In de dorpen daartussen kan soms de ‘muhtar’ (dorpshoofd) uitkomst bieden met een slaapplaats in de moskee, in het locale gezondheidscentrum, of bij de brandweer. De bezoekers van het lokale theehuis weten de muhtar altijd wel te vinden.

De onvermijdelijke thee

Bezienswaardigheden

Maglova Kemeri
Maglova Aquaduct bij Istanbul

Oost Thracië heet de regio waar de trail door loopt. Onderweg kom je nog grafheuvels tegen van de Thaciërs die dit gebied in de oudheid bewoonden. De Strandza bergen langs de Zwarte Zeekust bepalen niet alleen de de waterlopen in Thracië, maar waren voor Romeinen en Ottomanen ook een belangrijke waterbron voor steden als Edirne en Istanbul, getuige de aquaducten die we tegen komen, zoals het “7-ogen”(Yedigöz) aquaduct bij Edirne en de Maglova, Güzelce en Valens aquaducten bij Istanbul.

Edirne was de hoofdstad van de Ottomanen voordat ze Constantinople veroverden. De stad is vol luisterrijke monumenten uit de glorietijd van de Ottomanen, waarvan vele van de hand van de meester architect van Süleyman, Mimar Sinan, wiens standbeeld staat opgesteld voor de Selimiye moskee, die hij zelf als een van zijn meest geslaagde creaties beschouwde.

Mimar Sinan
Mimar Sinan voor zijn mooiste creatie, de Selimiye moskee in Edirne

Over de bezienswaardigheden van Istanbul zullen wij niet uitweiden. Hierover zijn boeken vol geschreven.

Hoe kom je er

Edirne is éénmaal per dag te bereiken vanaf Sofia met de trein. Beter is het om naar Istanbul te vliegen en met de bus of trein naar Edirne te reizen. Vanaf het Esenler Otogari busstation rijden regelmatig bussen naar de belangrijkste plaatsen in Tracië. De bus naar Edirne rijdt elke 2 uur, de rit duurt ca. 4 uur en kost € 5-11.

Istanbul heeft twee internationale luchthavens, Istanbul airport (IATA code: IST) aan de Europese kant van de Bosphorus en Sabiha Gökçen Airport (IATA code: SAW ) aan de Aziatische kant.

Istanbul Airport is de nieuwe luchthaven van Istanbul. Het vervangt het oude Atatürk vliegveld, dat alleen nog voor vracht en militaire doeleinden in gebruik is. Istanbul Airport ligt ca. 40 km ten noordwesten van de stad, aan de Zwarte Zee. Er rijden HAVAIST shuttle bussen naar verschillende locaties in de stad.

Sabiha Gökçen Airport ligt ca. 35 km ten zuidoosten van de stad aan de Aziatische kant van de Bosporus. Het vliegveld heeft een shuttle Havabüs-verbinding met het Taksim plein, van waar metro M2 verder de stad in voert. Deze bus rijdt elke 30 min. de reisduur is ca. 1h 30m afhankelijk van de verkeersdrukte en kost € 2-3).

Süleymaniya Moskee Istanbul
Süleiman moskee in Istanbul

Kaart

Onderstaande kaart toont de route op Open Streetmap.
Klik op “Zie Volledig scherm” voor de volle weergave
Het containertje toont meerdere lagen die in het volledige scherm kunnen worden doorgebladerd.

Het Sultans Trail Digitaal Informatie Pakket ophalen, met alle GPS-tracks, een volledige POI-lijst en adressen van accommodatie en meer….

Boek hier je volgende accommodatie voor jouw Sultans Trail avontuur. Daarmee steun je ons ook.