Sofia-Edirne

Sectie 5 van de Sultans Trail loopt van Sofia naar Edirne en is 550 km lang. Het grootste deel van dit traject loopt door de bergen in het zuiden van Bulgarije. Te beginnen bij het Rila gebergte, waar verscholen in het dal van de Rila rivier het Rila klooster ligt, het spirituele en religieuze hart van Bulgarije. Dit gebergte gaat over in de Rhodopen, een dicht bebost heuvelland op de grens met Macedonië en Griekenland. Een gebied met een deels islamitische bevolking, dat pas later bij Bulgarije werd gevoegd.

King Ferdinand Road
Over de Koning Ferdinand Weg op de flanken van Mechit (2536m)

Bij het mijn stadje Rudozem in de Westelijke Rhodopen, ontmoet de trail de Arda rivier, die verder oostwaards wordt gevolgd tot deze bij Edirne uitstroomt in de Maritza.

Het oostelijke deel van de Rhodopen is aanmerkelijk lager en huist veel grote roofvogels zoals Vale Gier, Slangenarend, Arendbuizerd en Aasgier.

Bij Ivaylovgrad verlaat de trail de Rhodopen en loopt voor een zo’n 50 km verder door noord Griekenland. Bij Kastanies wordt de grens met Turkije wordt gepasseerd. Niet-EU reizigers moeten mogelijk over een geldig visum beschikken voordat ze kunnen worden toegelaten.

Een visum kan hier online worden aangevraagd en wordt binnen 1-2 dagen verstrekt.

Rila Monastery
Rila Klooster

Accommodatie

In het Rila gebergte zijn voldoende berghutten aanwezig. De kwaliteit van de hutten wil nog al eens variëren, afhankelijk van de zorg die de beheerder aan zijn hut besteedt. In de dalen zijn vakantie huisjes en hotelletjes te vinden, en soms een B&B. De dorpjes hebben meestal wel een winkeltje voor proviand. Pin-automaten zijn alleen in de grotere stadjes te vinden.

Bezienswaardigheden

De Rhodopen zijn als sinds de prehistorie bewoond. De eerste bewoners die bij naam bekend zijn, zijn de Traciers geweest, uit de tijd van de oude Grieken. Zij bouwden vele tempels, steden en forten in het gebied. De beroemdste stad is Perperikon, 15 km ten noord-oosten van Kardzhali.

In de Romeinse tijd was het gebied belangrijk voor zijn delfstoffen (zink, lood, goud, zilver). Voor de winning hiervan zijn mijnen geopend en wegen aangelegd en bruggen gebouwd. Het gebied was ook doorgangszone voor verkeer van de middellandse zee richting Donau, dat van dezelfde wegen en bruggen gebruik maakte.

Dyavolski Most
Dyavolski Most over de Arda

Bij Ivaylovgrad is een Romeinse villa opgegraven en te bezichtigen.

De Ottomanen zetten de mijnbouw voort en breide het uit met ijzer- en kolenmijnen. De resten hiervan zijn nog te vinden bij Samokov en Rudozem. Uit de Ottomaanse tijd is ook een ruim assortiment prachtige bruggen over gebleven. De meest spectaculaire daarvan is waarschijnlijk Devil’s bridge (Dyavolski Most), maar er zijn ook veel kleinere exemplaren te vinden, bv. in Trigrad en Smolyan. Ook Edirne, ooit de hoofdstad van de Ottomanen, beschikt over een groot aantal prachtige bruggen.

Het Rila klooster uit de 10e eeuw is een pronkstukje van Byzantijnse kunst, en nog altijd het kloppende spirituele hart van Bulgarije.

De bevolking van de zuidelijke Rhodopen is reglieus en ethnies gemêleerd van samenstelling. Het gebied was voorheen overwegend moslim en bewoond door Bulgaarse Turken en geconverteerde Bulgaren (Pomaks).

In het plaatsje Batak getuigd de Sv. Nedelya kerk van de wreetheden waarmee de strijd voor onafhankelijkheid (1876) gepaard is.

In Belitsa, in het Rila gebergte heeft Franse actrice Brigitte Bardot een opvang voor circus beren helpen realiseren, waar de trail langs loopt.

Bij Madzharevo In de Arda vallei is het gieren centrum te vinden van de Bulgarian Society for the Protection of Birds die zich inzet voor het behoud van deze vogels.

Tenslotte Edirne, ooit hoofdstad van het Ottomaanse rijk, totdat Constantinopel werd verovert en deze rol kon overnemen. Uit die glorietijd resten nog vele monumenten, de meeste ontworpen door de grootste bouwmeester van de Ottomanen, Mimar Sinan (1490-1588), die er ook een standbeeld heeft.

Rhodope panorama
Zicht op Griekenland

Hoe kom je er

Sofia luchthaven (IATA code: SOF) ligt ca. 5 km ten oosten van het centrum. De luchthaven heeft twee terminals die door een gratis busdienst met elkaar zijn verbonden (tussen 07:00 en 19:00 uur).
Van terminal twee rijdt metro lijn 1 naar de stad. Reistijd ca. 18 min. Prijs 1,60 LEV, kaartjes zijn verkrijgbaar bij de kaartjes automaat bij de ingang van het metro station.
Verder zijn er twee bus lijnen 84 en 184 die naar de de Sofia Universiteit gaan, aan de oostkant van de stad. De reistijd bedraagt 35-45 min. en de prijs is 1,60 LEV. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij de kaartjesautomaat in de bus.

Voor stadsvervoer zie www.eway.bg of download EasyWay public transport App.

Een taxi kan het beste worden besteld via TaxiMe.

Sofia-Velingrad, bus vanaf Sofia Avtogari, (3 keer per dag, duur 2 uur, prijs €4-7), zie www.avtogari.info
Sofia-Kardzhali, bus vanaf centraal station Sofia naar Kardzhali, (3-4 keer per dag, duur 4uur 20min, prijs €9-14).
Sofia-Plovdiv, meerdere buslijnen vanaf Sofia Avtogari, (1-2 keer per uur, duur 2uur 40min, prijs €4-28).
Train (every hour, duration 2h 30m, price €4-6). Zie www.bdz.bg
Sofia-Ivaylovgrad, trein naar Svilengrad (3 keer per dag, duur 5uur, €18-22), taxi naar Ivaylovgrad, (42m, €11-14). Zie www.bdz.bg

Plovdiv Krumovo Airport (IATA code: PDV) ligt ca. 12km zuid-oostelijk van de stad. Het heeft slechts een paar verbindingen, zie www.plovdivairport.com.
De luchthaven heeft een treinverbinding met de stad (vertrek elk uur van station Mavrudovo, duur 14min, prijs €1-2), zie www.bdz.bg

Edirne is éénmaal per dag te bereiken vanaf Sofia met de trein. Beter is het om naar Istanbul te vliegen en met de bus of trein naar Edirne te reizen. Vanaf het Esenler Otogari busstation rijden regelmatig bussen naar de belangrijkste plaatsen in Tracië. De bus naar Edirne rijdt elke 2 uur, de rit duurt ca. 4 uur en kost € 5-11.

Hiza Makadonia (2166m)
Makadonia berghut (2166m)

Kaart

Onderstaande kaart toont de route op Open Streetmap.
Klik op “Zie Volledig scherm” voor de volle weergave
Het containertje toont meerdere lagen die in het volledige scherm kunnen worden doorgebladerd.

Het Sultans Trail Digitaal Informatie Pakket ophalen, met alle GPS-tracks, een volledige POI-lijst en adressen van accommodatie en meer….

Boek hier je volgende accommodatie voor jouw Sultans Trail avontuur. Daarmee steun je ons ook.