Belgrado-Sofia

Stambol poort van Kalemegdan, Begrado

Sectie 4 van de Sultans Trail loopt van Belgrado naar Sofia en is 558 km lang.

De trail verlaat Belgrado vanaf de Stambol poort van het Kalemegdan fort in zuidelijke richting. Via de berg Avala, trekt de trail de heuvels in die op de rechter oever van de Donau liggen. Aan de monding van de Grote Morava rivier komen we bij het plaatsje Smederevo. De middeleeuwse muren van het indrukwekkende fort van Smederevo stonden tot WO II ongeschonden en fier overeind. Maar een geallieerd bombardement heeft aan het einde van de oorlog de Duitse munitietrein geraakte die voor de muren geparkeerd stond. Nu hangen de machtige torens aardig uit het lood.

Bij Smederevo verlaat de trail de Donau en keert zuidwaarts richting Sofia, door het dal van de Grote Morava, aan de oost kant geflankeerd door de bergen van de Balkan en aan de andere door het Johur massief, nabij Krusevac en daar voorbij de Jastrebac. In de middeleeuwen stond dit traject bekend als het Bulgaarse woud en kostte het 8 dagen te paard om er doorheen te trekken. Tegenwoordig is de vallei redelijk open al zijn de heuvels nog altijd dicht bebost. Het woord Balkan is van Turkse origine en betekent beboste heuvels, lokaal praat men liever over Stara Planina, oude bergen.
De Romeinen gebruikten deze route al eerder en legden er hun via Militaris aan, ook wel via Diagonalis genoemd.

Aan het einde van de vallei ligt Niš, waar in de Romeinse weg zich splitste in een tak richting Skopje en Thessaloniki en een andere richting Sofia en Istanbul. De Sultans Trail volgt uiteraard deze laatste.
Er zijn twee mogelijkheden om voorbij de Suva Planina (droge berg) te komen, de ene is door het gebied en over de Preslap pas naar Bela Palanka, de andere is door de Sićevo kloof, zoals ook de Romeinen deden.

De oude weg naar Sofia is waarschijnlijk onder het asphalt verdwenen van de E-80, die momenteel, met hulp van het IMF, wordt vervangen door een 4-baans autoweg.

De Morava vallei, nabij Varvarin in het najaar

Nadat de Bulgaarse grens bij Dimitrovgrad is overgestoken en de klok een uur is verzet, vervolgt de trail zijn weg door de vallei van Sofia richting de Bulgaarse hoofdstad.

Het landschap verandert. Werd Servië gekenmerkt door kleinschalige landbouw, met bevolkte dorpjes en rode privé tractors, wordt Bulgarije gekenmerkt door grootschalige landbouw arealen, nalatenschap van het het Kolchose communisme en uitgestrekt dorpen waar de bewoners landbouw bedrijven voor eigen gebruik.

Accommodatie

In de dorpjes is vrijwel altijd een winkeltje te vinden voor de dagelijkse proviand.

Accommodatie is ook wel te vinden. Alleen in de Suva Planina, tussen Niš en Bela Palanka, moet hiervoor iets geregeld worden.

Bezienswaardigheden

De machtige donjon van het ommuurde klooster Manasija.
Dit middeleeuwse klooster had het de grootste scriptorium in Servië, dat gedurende de Ottomaanse tijd is blijven functioneren om vele heilige orthodoxe boeken te maken.

In Servië komen we vele opmerkelijk plaatsen tegen. te beginnen, buiten Belgrado, bij de berg Avala, en niet ver daarvandaan de neolitische vindplaats Vinca, gevolgde door het middeleeuwse Smederevo en daar vlak bij de Romeinse stad Viminacium gevolgd door het charmante vrouwenklooster Koporin en het imposante klooster Manasija.
Aan de andere kant van de Morava rivier ligt Kruševac, in de middeleeuwen thuishaven van Prins Lazar, heerser over het machtige Servische koninkrijk.
Gevolgd door de heuvels van de Jastrebac, waar het idyllische kuuroordRibarska banja verscholen ligt.

Toevallige ontmoeting in de Suva Planina.

Voorbij de Jastrebac komen we aan in Niš, waar de Ottomanen op de resten van de Romeinse muren van de vestingstad hun eigen versterkingen aanbrachten, die nog in volle glorie overeind staan.
Tevens de geboorteplaats van de Romeinse keizer Constantijn de grote (272-337) en plaats van heroisch verzet tegen de Ottomaanse overheersing in de eerste Servische opstand van 1809. De schedeltoren die door de Ottomanen is opgericht als afschrikwekkende getuigenis van deze daad staat nog altijd langs de voormalige uitvalsweg naar Istanbul.

In Bela Palanka komen we nog resten tegen van Ottomaanse stadsmuren, een Romreise mijlpaal en een paar active water molens die naar oud gebruik graan malen.

De oude griekse schrijfwijze van het plaatsje Pirot duidt erop dat we voormalig Byzantijns gebied naderen. Het kasteel van Pirot is recentelijk geheel gerestaureerd.

INet buiten Dimitrovgrad is, bij de aanleg van de nieuwe autobaan de Romeinse weg blootgelegd. De Sultans Trail loopt daar enige honderden meters op deze oude weg, ook al is die niet zichtbaar.

Een rustmoment op de flanken van de Suva Planina.

Hoe kom je er

Belgrado en Sofia beschikken beide over een internationale luchthaven die door low-cost airliners wordt aangedaan. Het vliegveld van Niš wordt, helaas, maar beperkt aangedaan.

Belgrado Nikola Tesla Airport (IATA code: BEG) light ca.12 km ten westen van de stad. Er rijdt een (mini)bus airport shuttle A1 naar het centrum. De reistijd bedraagt ca. 30 minuten en een kaartje koop je in de bus voor RSD 330.
Dit busje stopt bij het oude hoofdstation en op Slavija Square.

Tussen Niš en Belgrado rijden veelvuldig bussen van Lasta en Nišekspres

Er is maar sporadisch busverkeer over de grens naar Bulgarije. De grenscontrole neemt al snel een uur in beslag.

Sofia luchthaven (IATA code: SOF) ligt ca. 5 km ten oosten van het centrum. De luchthaven heeft twee terminals die door een gratis busdienst met elkaar zijn verbonden (tussen 07:00 en 19:00 uur).
Van terminal twee rijdt metro lijn 1 naar de stad. Reistijd ca. 18 min. Prijs 1,60 LEV, kaartjes zijn verkrijgbaar bij de kaartjes automaat bij de ingang van het metro station.
Verder zijn er twee bus lijnen 84 en 184 die naar de de Sofia Universiteit gaan, aan de oostkant van de stad. De reistijd bedraagt 35-45 min. en de prijs is 1,60 LEV. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij de kaartjesautomaat in de bus.

Voor stadsvervoer zie www.eway.bg of download EasyWay public transport App.

Een taxi kan het beste worden besteld via TaxiMe.

Kaart

Onderstaande kaart toont de route op Open Streetmap.
Klik op “Zie Volledig scherm” voor de volle weergave
Het containertje toont meerdere lagen die in het volledige scherm kunnen worden doorgebladerd.

Het Sultans Trail Digitaal Informatie Pakket ophalen, met alle GPS-tracks, een volledige POI-lijst en adressen van accommodatie en meer….

Boek hier je volgende accommodatie voor jouw Sultans Trail avontuur. Daarmee steun je ons ook.