Boedapest-Belgrado

Sectie 3 van de trail loopt van Boedapest naar Belgrado en is 649 km lang. De trail blijft hoofdzakelijk dicht bij de Donau, op een uitstapje naar Székesfehérvár, na, de stad waar de Hongaarse koningen werden gekroond en ook veelal ook begraven.

Vanaf Székesfehérvár voert de trail terug naar de Donau oever bij Dünaföldvár en volgt verder de Hongaarse Limes, die hier bekend staat als de Ripa Pannonica, tot aan Mohács, de plaats waar in 1526 in de Slag bij Mohács in korte tijd Hongarije zijn koning verloor, en zijn leger waarna het land in drie stukken uiteenviel en voor de Ottmanen de weg naar Boedapest open kwam te liggen.

De randen van de Pannonische vlakte staan de Donau toe te meanderen, wat deze in het verleden dan ook lustig deed, met een moddervallei tot gevolg. Na het ‘temmen’ van de Donau is een vlak landbouw gebied ontstaan, dooraderd met kreken en afgesloten meanders, dat mede door het klimaat ideaal is voor de paprikateelt.

Langs de rivier zijn een aantal overstromingsgebieden bewaard gebleven, die nu als beschermde natuurgebieden worden gekoesterd. Eén daarvan is het Woud van Gemenc, bij de monding van de Sió rivier, een van de grootste en mooiste natuurreservaten van Hongarije.

Op pad door de velden bij Mezőfalva, tussen Székesfehérvár en Dunaföldvár.

De trail steekt de Donau een paar keer over, gebruikmakend van bruggen en veerbootjes.

Na Mohács verlaat de trail Hongarije en gaat in Servië verder door voormalige Hongaarse regio Vojvodina. In het begin lijkt het landschap nog nog heel erg op dat in Hongarije, alleen wat natter met meer kreken en sloten. De bevolking is gemêleerd, Hongaars, Servisch en Kroatisch, wat zich weerspiegelt in de kerkjes, soms wel drie per dorp, respectievelijk protestants, orthodox en katholiek.

Halverwege de regio wordt de Donau, tussen Ilok en Novi Sad, door een heuvelrug gedwongen een ander koers te volgen. De naam van deze heuvelrug, Fruska Gora, herinnert nog aan de aanwezigheid van de Franken van Karel de Grote, in deze streek.
De heuvels zijn dicht bebost en huisvesten diep verscholen in de bossen op de flanken een 16 tal orthodoxe kloostertjes.

Voorbij Novi Sad loopt de trail over de, hier hoger gelegen rechter oever van de Donau, waardoor vergezichten over de Pannonische vlakte worden geboden, tot soms wel 20 km ver.
Een alternatieve route voert langs een drietal kloostertjes in de Fruska Gora.

500De koningsappel in Székesfehérvár

Accommodatie

  • In Hongarije is voldoende accommodatie te vinden, mede door de goed ontwikkelde Donau fietsroute.
  • In Vojvodina is de situatie minder goed. Accommodatie is wel te vinden maar vergt wat meer planning.
  • In elk dorp onderweg is wel een winkeltje waar de dagelijkse proviand kan worden aangevuld.

Bezienswaardigheden

500Interieur van de Aartsbisschoppelijke bibliotheek in Kalocsa

Langs deze route komen we een aantal zeer interessante plaatsen tegen.

  • Te beginnen met Százhalombatta, ten zuiden van Boedapest, plaats van 100 timuli, grafheuvels uit de ijzer tijd.
  • Vervolgens het middeleeuwse Székesfehérvár, stad van de koningen
  • en even buiten de stad, het archeologisch park Gorsium-Herculia, een Romeinse nederzetting op een knooppunt van handelsroutes.
  • De middeleeuwse burcht van Dunaföldvár, de magnifike bibliotheek van aartsbisschop van Kalocsa en het monument van de slag bij Mohács
Fort van Bács gebouwd in 1338-42 was één van de voornaamste Hongaarse verdedigingswerken in de Pannonische vlakte tegen de oprukkende Ottomanen.

Na het Woud van Gemenc in Hongarije komen we in Servië het uitgestrekte Nationaal park Donau-Drava tegen en de ruines van het middeleeuwse vestingstadje Bač.
Aan het begin van de Fruska Gora steekt de trail de Donau over naar Kroatië, voor een kort bezoek aan Ilok, dat hoog op de heuvel gelegen, uitkijkt over de Donau. Na een bezoek aan Novi Sad komt de trail in Sremski Karlovci waar, na de mislukte tweede belegering van Wenen in 1683, de vredes onderhandelingen plaats vonden tussen de Heilige Alliantie en de Ottomanen onder leiding van een Engelse en een Nederlandse diplomaat. Lees meer over de Vrede van Karlovci op de pagina van onze Academische Raad, Diepgang.

Hoe kom je er

Zowel Boedapest als Belgrado beschikken over een Internationale luchthaven waar de low-cost airliners gebruik van maken.

Boedapest Liszt Ferenc International Airport (IATA code: BUD) ligt ca. 16 km ten zuidoosten van de stad. Er zijn twee snelbusverbindingen met Boedapest, lijn 100E brengt ja naar Deák Ferenc tér (900 HUF) en 200E naar Köbánya-Kispest Metro Station, waar je verder kunt reizen met metro lijn M3 en stadsbus 61. (zie ook www.bud.hu/en en www.imhd.sk). Voor het plannen van je vervoer in de stad gebruik www.futar.bkk.hu, of download de “BKK Fútar app”.

Boedapest onderhoudt ook goede bus- en treinverbindingen met vele grote steden in Europa. (Zie www.bahn.de en www.goeuro.com).

Boedapest heeft goede bus- en trein verbindingen met het Hongaarse achterland. (Zie www.mavcsoport.hu or www.checkmybus.com)

In Sremski Karlovci vonden, na de 2e belegering van Wenen in 1683, de vredes onderhandelingen plaats tussen de Heilige Alliantie en de Ottomanen, onder bemiddeling van een Hollandse en Engelse diplomaat.

In Vojvodina is de bus het voornaamste vervoermiddel. De treinverbinding met Hongarije is door de grens onderbroken en buiten bedrijf geraakt.

Tussen Novi Sad en Belgrado rijdt een hoogfrequente busverbinding die door meerdere busondernemingen wordt uitgevoerd. de reistijd bedraagt ongeveer 1 uur en 45 min. (prijs RSD 400-750). (Zie www.busticket4.me).

Belgrado Nikola Tesla Airport (IATA code: BEG) light ca.12 km ten westen van de stad. Er rijdt een (mini)bus airport shuttle A1 naar het centrum. De reistijd bedraagt ca. 30 minuten en een kaartje koop je in de bus voor RSD 330.
Dit busje stopt bij het oude hoofdstation en op Slavija Square.

Kijk voor je stadsvervoer op www.eway.rs of download de EasyWay public transport App.

Een taxi kan het beste worden geregeld via TAXI INFO dat een kantoortje heeft op het vliegveld bij de bagage band.

Belgrado heeft goede busverbindingen met het achterland, die door verschillende maatschappijen worden onderhouden, kijk op www.checkmybus.com of www.busticket4.me voor meer informatie.

Kaart

Onderstaande kaart toont de route op Open Streetmap.
Klik op “Zie Volledig scherm” voor de volle weergave
Het containertje toont meerdere lagen die in het volledige scherm kunnen worden doorgebladerd.

Het Sultans Trail Digitaal Informatie Pakket ophalen, met alle GPS-tracks, een volledige POI-lijst en adressen van accommodatie en meer….

Boek hier je volgende accommodatie voor jouw Sultans Trail avontuur. Daarmee steun je ons ook.