Bratislava-Boedapest

Sectie 2 van de Sultans Trail loopt van Bratislava naar Boedapest en is 225 km lang. De route volgt hoofdzakelijk de Donau. De Belangrijkste plaatsen op dit traject zijn Komárno en Esztergom. In verband met de beperkte accommodaties op dit traject zijn twee alternatieven ontwikkeld die meer mogelijkheden bieden.

Wit water in de behouden Donau, tussen Čunovo en Gabčíkovo

De route loopt na het verlaten van Bratislava door Slowakije, over een smalle strook land tussen de Donau en de Hongaarse grens. De Donau is op dit traject gekanaliseerd, daardoor is een groot stuwmeer ontstaan maar tegelijkertijd is de oude loop van de Donau gespaard gebleven waardoor naast het stuwmeer een groot waterrijk natuurgebied is ontstaan, waar de trail doorheen loopt.

Op de stuwdam, bij Gabčíkovo, steekt de trail over naar de andere oever en volgt deze tot aan Komárno, van ouds her een strategische plek in de Pannonische vlakte op de samenvloeiing van de rivier de Váh en de Donau.

Tussen Komárno en Esztergom stroomt de Donau door vlak land en de trailo volgt hier de Donau. Esztergom is de zetel van de aartsbisschop en een van de belangrijke plaatsen in het voormalige Hongaarse koninkrijk, naast Boedapest en Székesfehérvár. Alle drie deze plaatsen waren in die tijd op één dag rijden van elkaar te paard te bereiken.

Tussen Esztergom en Boedapest ligt in de zogenaamde Donaubocht het heuvelland van Pilis, het jachtgebied van de voormalige koningen. Op dit stuk loopt de trail door dit heuvelland via Dobogokö, tevens het hoogste punt van de trail in Hongarije 700m. De trail arriveert in Boedapest bij de restanten van het oude Aquincum, de Romeinse bakermat van Boedadpest en loopt verder naar het de Kasteelheuvel van Boeda, aan de overkant ligt in Pest, het magnifike zandstenen Parlaments gebouw te schitteren aan de Donau oever.

Het vernieuwde centrum van Komárno.

Alternatieve route Veľký Meder

Vanaf de stuwdam in de Donau zijn er twee alternatieve routes naar Komárno ontwikkeld die kunnen helpen om accommodatie te vinden. Dit is er één van.
Vanaf de stuw bij Gabčíkovo loopt de route verder Slowakije in, naar Veľký Meder, een Spa-stadje met geneeskrachtig water en uitgebreide voorzieningen, waaronder accommodatie. Na Veľký Meder loopt de trail grotendeels langs het Lipovský kanál en het Kormátnanský kanál naar Komárno.

Alternatieve route Győr

Het tweede alternatief loopt van de stuw bij Gabčíkovo, grotendeels door Hongarije naar Györ en Komárom, de tweelingstad van het Slowaakse Komárno.

De basiliek van Esztergom.

Bezienswaardigheden

Net buiten Bratislava komt de trail in Rusovce, de locatie van het Romeinse vesting Gerulata en een verlaten kasteel, Kaštieľ Rusovce dat omgeven wordt door een mooi park.

Daarna komt de trail bij de het plaatsje Čunovo en loopt vanaf daar door het moerasgebied van de oude Donau loop tot aan de stuw van Gabčíkovo. Dit gebied is doorsneden met kreken. De paden die dit gebied in en uit voeren maken gebruik van doorlaatbare dammen, die bij hoog water overstromen.

Komárno heeft een architectonisch interessant vernieuwd centrum en een oud fort dat de vaarbewegingen op de Donau moest bewaken en het land beschermen tegen de ‘hordes uit het oosten’.

Esztergom wordt gedomineerd door een gefortifieerde heuvel, waar tevens de Basiliek staat, en aan de voet daarvan, zeer obscuur een verbouwde moskee.

Op de alternatieve route is de Spa van Veľký Meder een goede plek om even te pauzeren en op de andere route is Györ de moeite waard. Maar ook Komárom, dat tegenover Komárno op de Hongaarse oever van de Donau ligt, is de moeite waard, onder meer vanwege de grote forten die daar in de 17e en 18e eeuw zijn gebouwd.

Een Sultans Trail sticker in het Pilis natuurgebied,
daaronder de blauwe “M” van de Hongaarse Pelgrims route “Mariá út”.

Dobogokö is in de winter een ski gebied. Het gebied wordt, onder andere ook door de huidige paus, gezien als een van de power spots op aarde, voor wie daar gevoelig voor is.

Obúda, de voorstad van Boedapest is al meer dan 2.000 jaar bewoond. Van de oude Romeinse stad Aquincum zijn onder andere twee amphitheaters overgebleven. Verderop richting Boedapest komen we langs het mausoleum van Gül Baba, het meest noordelijke islamitische pelgrimsoord dat door kan rekenen op grote belangstelling van Turkse schooljeugd op schoolreis naar Boedapest.

Boedapest is een toeristenbestemming eerste klas, met Castle Hill, het parlementsgebouw, Visserswerf, de Matthias kerk, Art Nouveaux architectuur, ontelbare Spa’s en vele andere bezienswaardigheden.

Matthias kerk en Visserswerf in Boedapest

Hoe kom je er

Bratislava en Boedapest zijn beide goed bereikbaar met trein en vleigtuig.

Bratislava heeft een eigen Internationale luchthaven (IAT code: BTS), Letisko M. R. Štefánika, ten noord-oosten van de stad, met reguliere busverbindingen naar de stad.
Er is een hoog frequente busverbinding met Wenen waardoor de luchthaven van Wenen vaak wordt gebruikt om naar Bratislava te reizen.

Boedapest, Liszt Ferenc Internationale luchthaven (IATA code: BUD), ligt 16 km ten zuidoosten van de stad en wordt door 50 internationale luchtvaartmaatschappijen aangedaan, waaronder vele low-cost airliners, zoals Wizz Air en Ryanair.
De luchthaven heeft twee snelle busverbinding met de stad. Buslijn 100E voert naar Deák Ferenc tér en buslijn 200E naar metrostation Köbánya-Kispest, vanwaar de metro lijn M3 naar de stad voert.

Boedapest heeft verder goede busverbindingen met vele grote steden, met name in oost Europa.

Parlementsgebouw in Boedapest

Kaart

Onderstaande kaart toont de route op Open Streetmap.
Klik op “Zie Volledig scherm” voor de volle weergave
Het containertje toont meerdere lagen die in het volledige scherm kunnen worden doorgebladerd.

Het Sultans Trail Digitaal Informatie Pakket ophalen, met alle GPS-tracks, een volledige POI-lijst en adressen van accommodatie en meer….

Boek hier je volgende accommodatie voor jouw Sultans Trail avontuur. Daarmee steun je ons ook.