Wenen–Bratislava

Leitha, grensrivier tussen Niederösterreich und Burgenland

Sectie 1 van de Sultans Trail loopt van Wenen naar Bratislava. Dit is een relatief korte etappe, 110 km. De trail loopt over de rechter oever van de Donau en volgt grotendeels het riviertje de Leitha, in vroeger tijd de grens tussen Oostenrijk en Hongarije.

De Leitha zorgt voor verkoeling in de zomer en het dalletje van de rivier fungeert als windtunnel voor de vele Windturbines die hier staan opgesteld.

Bij Hainburg maakt de Donau een scherpe bocht naar rechts en vanaf daar volgt de Sultans Trail het trekpad to Bratislava, waarvan de grote witte burcht al van verre te zien is en gaandeweg groter wordt.

De route komt langs slaperige dorpjes, waar je proviand kunt inslaan. Door recente regelgeving van de overheid hebben de accommodatiehouders het moeilijk en de een na de ander gooit de handdoek in de ring of richt zich uitsluitend op werkvolk, waardoor ze door de week zijn volgeboekt en in het weekend gesloten.
In deze regio verzorgen wijnboeren om de beurt ‘heuriger‘ bijeenkomsten waar gegeten en gedronken wordt. De heuriger-kalender is lokaal bekend.

Accommodatie

In Wenen is uiteraard voldoende accommodatie te vinden in alle categorieën.
Buiten Wenen wordt het moeilijker. Recente regelgeving maakt het voor accommodatiehouders steeds minder aantrekkelijk om hun bedrijf uit te oefenen. Sommigen zijn gestopt met het verhuren van kamers, anderen richten zich met name om gedetacheerde werkers en zijn alleen door de week open. In de grotere plaatsen is nog wel accommodatie te vinden. Een spoorlijn en busverbinding verbind alle dorpjes langs de route met deze grotere plaatsen.

Bezienswaardigheden

Heidentor bij Carnuntum in Niederösterreich

Wenen heeft veel te bieden. De proloog van Sultans Trail neemt je mee naar de Kahlenberg, waar bij de laatste belegering door de Ottomanen de beslissende slag wer geleverd. De trail start bij de Stephansdom, in het hartje van de oude stad en voert langs het keizerlijke zomerpaleis Belvedère, met zijn grote kunstcollectie, waaronder werk van Gustav Klimt, het Museum van Militaire Geschiedenis en de grote algemene begraafplaats waar vele beroemdheden begraven liggen.

Buiten de stad valt Carnuntum op, in de Romeinse tijd groter en belangrijker nog dan Wenen, gelegen op het kruispunt van wegen, aan de ene kant de de Limes, langs de Romeinse rijksgrens en aan de andere kant de Amberroute die van noord naar zuid loopt.

Verderop aan de Donau komen we middeleeuws Hainburg a/d Donau tegen, dat nog volledig ommuurd is. De Sultans Trail komt de stad binnen langs de Visserspoort. In de Donaubocht ligt op de andere oever de ruïne burcht Devin en verderop dient zich al Bratislava aan, met zijn rijke Habsburgse geschiedenis.

Hoe kom je er

Wenen heeft een Internationale luchthaven (IATA code: VIE), die door meer dan 100 internationale luchtvaartmaatschappijen wordt aangedaan, waaronder een aantal low-cost airliners.
Het vliegveld ligt nabij Schwechat, ca. 18 km ten zuid-oosten van de Wenen en heeft goede trein en busverbindingen met alle delen van de stad.

De burcht van Bratislava,
gezien vanaf de Sultans Trail.

Bratislava heeft een eigen Internationale luchthaven (IAT code: BTS), Letisko M. R. Štefánika, ten noord-oosten van de stad, met reguliere busverbindingen naar de stad.

Wenen en Bratislava zijn met elkaar verbonden met een hoog frequente busverbinding.

Verder zijn Wenen en Bratislava goed bereikbaar per trein en per bus.

De dorpjes langs de route zijn met een trein en busverbinding verbonden met Wenen.

Kaart

Onderstaande kaart toont de route op Open Streetmap.
Klik op “Zie Volledig scherm” voor de volle weergave
Het containertje toont meerdere lagen die in het volledige scherm kunnen worden doorgebladerd.

Het Sultans Trail Digitaal Informatie Pakket ophalen, met alle GPS-tracks, een volledige POI-lijst en adressen van accommodatie en meer….

Boek hier je volgende accommodatie voor jouw Sultans Trail avontuur. Daarmee steun je ons ook.