Wandelroute

De trail

De Sultans Trail is een lange-afstands wandelroute van Wenen naar Istanbul. 

De betrokken regio is van ouds her druk bezocht door migrerende volkeren. Sommigen hebben zich er gevestigd met hun eigen cultuur, taal en geschiedenis.

Landschappelijk gezien is Donau het bepalende element. Na de Wolga is de Donau de tweede langste rivier van Europa en de de Sultans Trail volgt deze rivier dan ook over een grote afstand, soms langs de oever, soms wat verder daarvan af.

De Donau vormde in de Romeinse tijd de noord grens van het rijk en het mag dan ook niet verbazen dat we hiervan nog heel wat getuigenissen tegen komen.

Wij volgende Donau door Oostenrijk, Slowakije, Hongarije en Servië. In Servië nemen we bij de plaats Smederevo van de rivier, die verder doorstroomd naar Roemenië en de Zwarte Zee. In Servië volgen we de Grote Morava stroom opwaarts, tot op de grens met Bulgarije, via een route die in de Romeinse tijd bekend stond als de via Militaris. Bij het Servische Niš splitst deze route zich in een tak die naar Skopje en Thessaloniki voert en een andere die naar Sofia en Istanbul gaat. De trail volgt deze laatste tak. Via Sofia en Edirne wordt Istanbul bereikt.

De route volgt een van de voornaamste migratie routes naar Europa die al sinds de Steentijd wordt gebruikt. De Romeinen hebben de oude paden omgezet in een voor die tijd modern wegen net, dat als ruggegraad ging functioneren voor de communicatie en het vervoer van mensen en materialen in het gehele rijk.
Binnenvallende Aziatische ruitervolkeren wisten deze route te vinden om Byzanthium binnen te vallen, op zoek naar een vestigings plek, waardoor Slaven en Hongaren er een plekje hebben kunnen vinden.
De kruisvaarders gebruikten het om naar het ‘Beloofde Land’ te trekken en de Ottomanen konden langs deze weg hun rijk uitbreiden in Europa, uiteindelijk tot aan de poorten van Wenen.

Langs de route komen we verschillende talen tegen, zoals Duis, Slowaaks, Hongaars, Servo-Kroatisch, Bulkgaars en Turks. De jeugd spreekt over het algemeen wel wat Engels, maar de oudere generatie over het algemeen niet. Soms tref je iemand die in Duitsland of Zwitserland heeft gewerkt en dus Duits spreekt.

We komen onderweg ook verschillende valuta tegen, naast de Euro in Oostenrijk, Slowakije en Griekenland, hebben we te maken met de Forint in Hongarije, de Kuna in Kroatië, de Servische Dinar, De bulgaarse Lev en in Turkije de Lira.

Op zoek naar schaduw langs de Arda in Griekenland

Voorzieningen

Over het algemeen kan er langs de route voldoende accommodatie worden gevonden. Alleen op sommige stukken in Bulgarije en Turkije is wat extra logistieke voorbereiding nodig.

Kamperen is goed mogelijk. In Oostenrijk, Slowakije en Hongarije wordt je geacht gebruik te maken van de officiele Campings. In Servië, Bulgarije en Turkije kijkt men niet zo nauw.

In de stadje en dorpen is altijd wel een winkeltje te vinden om wat proviant aan te vullen.

In dit deel van Europa is men nog zeer gehecht aan kontant geld. Betalen met een bankpasis ook vaak mogelijk, maar het is wel verstandig om wat kontanten bij de handf te hebben In de stadjes vind je meestal wel een Pin-automaat om geld op te nemen. Sommige banken, vooral in Turkije brengen daarvoor extra kosten in rekening.

Bezienswaardigheden

Zoals gezegd volgt de trail in hoofdlijnen de Romeinse Limes en via Militaris. Je komt onderweg dan ook nog plaatsen uit de Romeinse tijd tegen, Zoals Carnuntum in Oostenrijk, Aquincum (Budapest), Naissus (Niš), Serdica (Sofia), Phillippopolis (Plovdiv) en uiteraard Constantinopel (Istanbul).

Manasija klooster in Servië

In de middeeuwen reageerden koningen in deze landen. De resten van hun koninkrijken komen we dan ook herhaaldelijk tegen, bijvoorbeeld in Wenen, Bratislava, Boedapest, Székesfehérvár, Belgrado, Kruševac, Edirne en Istanbul. Uit die tijd stammen ook vele kloosters en versterkte stadjes.
Rooms Katholiek, Protestants, Oosters Orthodox en Islam zijn de grote religisch langs de route. Elk heeft eigen riten, symbolen en bouwstijl.
Uit de Ottomaanse tijd komen we moskeën tegen, fontijnen, karavanserai, bruggen, klokkentorens en aquaducten.

Aan een meer recente geshiedenis worden wij herinnerd bij het Rode Kruis Nazi concentratiekamp in Niš en de “Communist city tour” in Sofia.

De pré-history wordt vertegenwoordigd in Százhalombatta in Hungarije (bronstijd Hallstatt cultuur), Vinča bij Belgrado (Neolithische Vinča cultuur) en de Thracische stad Perperikon in Bulgarije.

Op weg in Thracië (Turkije)

Secties

De gehele trail is verdeeld in 115 dagetappes, op basis van de aanwezige accommodatie en 6 secties op basis van de vervoersmogelijkheden.

Sectie 1: Wenen – Bratislava
Sectie 2: Bratislava – Budapest
Sectie 3: Budapest – Belgrado
Sectie 4: Belgrado – Sofia
Sectie 5: Sofia – Edirne
Sectie 6: Edirne – Istanbul

Deze secties zijn loopbaar gedocumenteerd en beschikbaar.

Daarnaast zijn er twee secties in ontwikkeling:
Sectie 7: Wenen – Köszeg – Belgrado
Sectie 8: Sofia – Plovdiv – Edirne

Hoe kom je er

Langs de route liggen een aantal grote plaatsen met een internationale luchthaven, zoals Wenen, Bratislava, Boedapest, Belgrado, Sofia en Istanbul die het mogelijk maken om de route in meerdere periodes te lopen.

Bovendien zijn Wenen en Boedapest ook per trein goed bereikbaar.

In de regio is de bus het voornaamste vervoermiddel, maar Oostenrijk, Slowakije, Hongarije en Bulgarije hebben ook een goed ontwikkeld treinsysteem.

Kaart

Onderstaande kaart toont de route op Open Streetmap.
Klik op “Zie Volledig scherm” voor de volle weergave
Het containertje toont meerdere lagen die in het volledige scherm kunnen worden doorgebladerd.

Het Sultans Trail Digitaal Informatie Pakket bevat alle GPS-tracks, een volledige POI-lijst en adressen van accommodatie en meer….

Boek hier je volgende accommodatie voor jouw Sultans Trail avontuur. Daarmee steun je ons ook.