Reisblog van Josephine en Claire

zie foto’s
22 juni 2017

Hoi Sultan’s Trail vrienden! Claire en ik zijn vandaag begonnen aan de Sultan’s Trail, en het leek ons leuk om jullie op de hoogte te houden van onze ervaringen met een dagelijks verslagje.

De afgelopen twee dagen hebben we in Wenen besteed, een geweldige stad om je reis mee te beginnen! Het is zeker de moeite waard om eerst de stad te verkennen voor dat je aan de Trail begint. Onze persoonlijke hoogtepunten: de st. Stephan domkirche, het Nationaal Historisch museum, de Statenhal van de Nationale Bibliotheek en het Stadtpark. Voor een lekker vegan/vegetarisch hapje raden wij Harvest Bistro aan op het Karmeliterplatz. Goeie tip: heb altijd wat contant geld op zak! Ons hostel, Augarten Hostel, is een prima optie voor iemand die reist met een strak budget. Al met al een geslaagd stedentripje. Op naar de Trail!

Veel Wandelplezier!

Hoi Sultan’s Trail vrienden,

De eerste dag lopen zit erop! Met 13 km in 3 uur hebben we een mooie start aan ons avontuur gemaakt. We besloten de eerste paar km maar over te slaan, en begonnen de Trail in Trautmannsdorf an der Leitha. Uit ervaring is gebleken dat we een stad uitlopen niet zo interessant vinden (veel verharde wegen en woonwijken, weinig natuur). We begonnen de tocht om 07.50, en het weer in de ochtend was perfect wandelweer. Zon met een paar wolkjes en een licht briesje. We liepen vooral door bos en velden. Let op: in het bos zijn er veel muggen en andere insecten! Heb altijd muggenspray bij de hand. We eindigden de eerste dag in Bruck an der Leitha. Een lekker rustig dagje om de Trail mee te beginnen dus 🙂 Hotel Rumpler is ook zeker aan te raden. Leuke kamers, en ze hebben een zwembad waar we na het wandelen af konden koelen. Het dorpje zelf heeft een paar leuke terrasjes, maar is verder vrij klein en kan overgeslagen worden. We merkten dat zeker niet iedereen engels verstaat, dus het is handig als je een paar woorden duits kent. Dat was het voor vandaag, morgen lopen we tot Carnuntum (18km) en nemen we de trein naar Hainburg an der Donau om de middag zon te vermijden.

Veel Wandelplezier!

23 juni 2017
Hoi Sultan’s Trail vrienden!
Ons plan was om vandaag van Bruck an der Leitha naar Hainburg an der Donau te lopen, maar helaas ging dat niet door. Een groot deel van de route is tegenwoordig privé gebied. We hebben 2 uur gezocht naar een nieuwe weg die ons weer op het juiste pad zou brengen, maar helaas is dat niet gelukt. We hadden de keus om een groot stuk langs de snelweg te lopen of om de bus te pakken naar Petronell Carnuntum, een dorp op de route met romeinse ruines. Het weer maakte de keuze voor ons, want het begon te regenen en te stormen. Toen we in Petronell Carnuntum aankwamen was het weer droog en ietwat afgekoeld, geluk bij een ongeluk dus! Na een paar uur rondgekeken te hebben gingen we met de trein naar Hainberg a/d Donau, want het was inmiddels rond het middag uur, het warmste moment van de dag. Hainberg a/d Donau is een ontzettend leuk dorpje met een oude stadsmuur, een prachtige kerk en een fort op een heuvel naast het dorp. Leuk om te verkennen! We verblijven vanavond in El Pirata hotel, een sfeervol hotel dichtbij de binnenstad. Opnieuw zijn we blij verrast met de voorzieningen! We hopen morgen de Trail volledig te kunnen volgen en voldaan in Bratislava te eindigen.

Veel Wandelplezier!
zie foto’s

24 juni 2017
Hoi Sultan’s Trail vrienden!

We hebben vandaag gelukkig wel de hele Trail kunnen volgen. Wat een heerlijke wandeling! We vertrokken vroeg uit Hainburg a/d Donau. Vanwege het vroege uur was het nog heerlijk koel. Ergens tijdens het eerste half uur van de Trail is er een vork in de weg. Het pad links is iets avontuurlijker, een kleine route die je vlak langs de Donau laat lopen. Alleen aan te raden als je goede bergschoenen hebt, er zijn een paar veradelijke stukken. Het grootste deel van de Trail is door een bos. Verder liepen we langs velden vol met goudkleurig graan, en minder bedekte paden langs de Donau. Als je Bratislava nadert is het eerste wat je ziet het witte kasteel. Het duurt dan zeker nog anderhalf uur voordat je de stad echt bereikt. Bratislava zelf is een levendige en gezellige stad. We hebben het geluk de stad op een zaterdag mee te maken, en alle studenten zitten op het terras een drankje te drinken om het einde van de tentamenweek te vieren. Morgen spenderen we een volle dag in Bratislava. Dan kunnen we jullie vertellen of de stad ook op een zondag de moeite waard is. We verblijven twee nachten in de Downtown Backpacker’s Hostel. De kamers zijn ieder toegewijd aan een bekende schilder. Leuk, goedkoop, en vooral heerlijk eten. Het restaurantje is ook toegankelijk voor mensen die niet in het hostel overnachten. Morgen krijgen jullie wat meer informatie over Bratislava zelf.

Veel Wandelplezier!

26 juni 2017
Hoi Sultan’s Trail vrienden!

Gister in Bratislava hadden we zo’n drukke dag dat we ‘s avonds meteen in slaap vielen toen we weer terug kwamen in ons hostel. Excuses voor de gemiste post. Maar niet getreurd, we doen gewoon twee dagen in een!

Bratislava heeft een ontzettend leuke binnenstad, waar er van alles te zien is. Er zijn talloze restaurantjes en pubs om uit te kiezen. Wij zouden iedereen aanraden om een gratis walking tour te doen. Zie hieronder de poster met informatie daarover. We hebben ontzettend veel over de geschiedenis en cultuur van Bratislava geleerd, erg nuttig! In het oude stadhuis zit een leuk museum (aan het dorpsplein), en het kasteel kan ool bezocht worden. Voor iedereen die in de zomer naar Bratislava gaat: in de Donau kan niet gezwommen worden. Wel is er een meer in de buurt waaraan ze een strandje hebben gemaakt. Als je dus even af wilt koelen, neem tram 4 naar het eindpunt. We hebben heerlijk, typisch slovaaks eten gegeten in de Slovak Pub, die net buiten de oude binnenstad ligt. Vooral de knoflook soep is een must!

Vandaag liepen we van Bratislava naar Cunovo. Zelfs na een zeer handige tip om vanaf een zandheuvel naar het westen te lopen, zijn we verkeerd gelopen, en hebben dus ong 6km extra afgelegd (door prachtig bosgebied overigens). Voor de duidelijkheid: als je een heuvel ziet van zand en kiezels, loop naar rechts. Je doorkruist een veld. Als je tegen de bosgrens aanloopt, is daar ergens een klein paadje tussen de bomen door. Het pad leidt je naar een fietspad naast de autoweg. Opzich een leuk pad als het eenmaal van de autoweg splitst. Let tijdens dit stuk van de trail goed op je kaart! Er zijn veel kleine paden die van de Trail afsplitsen, en het is niet altijd meteen duidelijk welk pad je moet nemen. Verder was het een leuke wandeling! Vlak voor Cunovo zijn er een aantal meren waar je even kunt uitrusten onder de schaduw, aan het water. Er moet wel even gezegd worden dat sommige plekken aan die meren in de zomer worden gebruikt als naaktstrand. Dat was voor ons een hele verrassing. Cunovo zelf is niet meer dan een paar straten met huizen, een kerkje en een busstop. Wij verblijven in Santino, een woonhuis dat is opgedeeld in appartementjes. Voor 40 euro per nacht heb je een ruim appartement voor 2 personen, met eigen badkamer en keuken. Het avondeten wordt instant noodles, lekker studentikoos. Morgeb slaan we weer een klein stukje over om de afstand haalbaar te maken, en we eindigen in het bos dichtbij Bodiky.

Veel Wandelplezier!

28 juni 2017
Hoi Sultan’s Trail vrienden!

Er werd vandaag een beetje roet in het eten gegooid toen een van ons wakker werd met barstende hoofdpijn. We hadden de optie om een langer pad door het bos te volgen, of om een korter pad over een dijkje te nemen. Uiteindelijk hebben we wegens de omstandigheden maar voor de kortere optie gekozen. Zo hebben we 13km gelopen, van Bodiky tot Gabcikovo. Als je Gabcikovo binnenloopt moet je helaas een redelijk stuk langs/over de snelweg. Goed oppassen voor auto’s, ze zijn wandelaars nog niet echt gewend in Slowakije. We hebben de Trail tussen Gabcikovo en Esztergom overgeslagen. Aangezien we vroeg waren begonnen hadden we tijd om een dorpje te verkennen. Velky Meder en Komarno werden het meest aangeraden. Uiteindelijk kozen we voor Komarno, een leuk klein stadje met een gezellig dorpsplein waar je rustig even kan zitten. Er zijn veel oude, indrukwekkende gebouwen te bezichtigen. Ze hebben zelfs geprobeerd een mini “Europees” pleintje te maken voor toeristen. Als je naar fotos van Komarno googlet, dan zie je een pleintje met super leuke gebouwtjes. Helaas is het helemaal leeg, op twee restaurantjes na. Na een uur met bus en trein hebben we in Komarno geluncht, en zijn toen verder gereisd naar Esztergom. Eindelijk de grens over naar het derde en laatste land op de agenda, Hongarije! Het eerste wat je van de “stad” ziet is een onwijs grote basiliek omringd door een oude stadsmuur. Zeer imposant. Er schijnt een leuk museum te zijn, en er zijn genoeg restaurantjes voor een lekkere hap. We verblijven vanavond in Desci Panzió. Het is een pension die bovenop een oude wijnkelder uit 1895 is gebouwd. In die kelder krijgen we morgen ochtend een ontbijt voorgeschoteld. We hebben de hele vakantie prachtig weer gehad, maar helaas is het vandaag gaan stormen. Morgen zou een uitdagende klimtocht worden, maar als het zulk weer blijft vrezen we dat we weer een bus zullen moeten vinden. Hopelijk klaart het snel op!

Veel Wandelplezier!
zie foto’s

29 juni 2017
Hoi Sultan’s Trail vrienden!

Vannochtend werd weer onweer voorspeld. Aangezien het stuk van de Trail tussen Esztergom en Dobogoko een flinke klim is tot een piek van 700 meter, door het bos, leek het ons veiliger om de wandeling over te slaan. Stel dat het wel zou regenen en onweren, dan zouden we vast zitten op een vrij onbewoonde berg. In plaats van ons programma hebben we de Basiliek bezocht die over de stad uitkijkt. Voor maar een paar euro kan je de schatkamer, de koepel en de crypte bezoeken. Zeker aan te raden als je een paar uur de tijd hebt in Esztergom. Er gaat wel een bus direct naar Dobogoko, maar die komt misschien twee keer per dag langs de stad. Zorg dat je de vertrektijden van de bus weet voordat je je dag plant! In Dobogoko aangekomen zijn we nog even in het prachtige bos gaan wandelen om onze benen te strekken. We verblijven vanavond in Báró Eötvös Lóránd Menedékház, een gezellig hotel vlakbij de busstop. Er zijn niet veel opties om uit eten te gaan, gelukkig hadden we in Esztergom boodschappen gedaan. Pin ook genoeg Hongaarse forenz voordat je naar kleienere dorpjes gaat, er zit hier voor zover we zagen geen pin automaat. Niemand spreekt hier engels, maar gelukkig verstaan sommige mensen wel duits. Morgen gelukkig weer een fijne wandeldag!

Veel Wandelplezier!

30 juni 2017
Hoi Sultan’s Trail vrienden!

Na een koele nacht in de bergen zijn we vannochtend begonnen aan onze een na laatste dag van de wandeling naar Budapest. De Trail tussen Dobogoko en Pilisszentivan bestond vooral uit veel klimmen en afdalen in het bos. Het hoogste punt van de dag lag rond de 450 meter, naar eigen inschatting. Onderweg zijn we veel Sultan’s Trail stickers tegen gekomen! Vermoeid en tevreden kwamen we aan bij Rosza Pension, ons hotel voor vannacht. Het ziet er ontzettend leuk uit, van binnen en van buiten. Opvallend is wel dat we de enige gasten zijn! We hebben tot nu toe nog niemand gezien (behalve medewerkers). Het “wellness center” van het hotel, die genoemd wordt op hun website, is buiten gebruik. De machines staan uit en de verkleedhokjes worden gebruikt als bergruimte. Voor ons maakte dit niet veel uit, wij waren al blij met het bad in onze badkamer. Er zijn meerdere leuke restaurantjes in het dorp, die we vanavond gaan verkennen. Morgen komen we eindelijk aan in Budapest! We hebben er zin in!

Veel Wandelplezier!

1 juli 2017
Hoi Sultan’s Trail vrienden!

Dankzij een verkeerde bocht zijn we vandaag van de route afgeweken. Niettemin hebben we een leuke wandeling gehad. We besloten een bus te pakken toen we de eerste woonwijk van Budapest binnenliepen. Het leek ons minder interessant om door bewoond gebied te wandelen. We blijven drie dagen in Casa de la Musica, een hostel met gedeelde kamers en privé kamers. Het is een superleuke plek voor studenten, maar we zouden het aan niemand anders aanraden. De bar op de binnenplaats trekt veel luidruchtige vakantiegangers. Het is een echte feestplek. Leuk om eens mee te maken, dat zeker, maar niet een hostel om in uit te rusten. We hebben vanmiddag het Joodse kwartier bezocht, een leuke hippe wijk met veel eettentjes en pubs. Morgen en overmorgen (zondag en maandag) hebben we volgepland met activiteiten in Budapest. We zullen maandag al onze ervaringen in deze stad voor jullie samenvatten.

Veel Wandelplezier!

4 juli 2017
Hoi Sultan’s Trail Vrienden!

We hebben de afgelopen twee dagen doorgebracht in het prachtige Budapest. Als je weinig tijd hebt om de stad te verkennen, raden wij aan dat je een free walking tour volgt. In ong twee uur leer je alles over de geschiedenis vam de stad en Hongarije. Naast de normale tour hebben we ook de Communism Tour gevolgd. Zeker ook aan te raden als je meer over het leven onder communistisch bewind wil leren! Daarnaast is er nog veel meer te zien. We hebben onder andere de st. Stephan Basiliek, het Parlement, de Matthiaskerk en de Grote Synagoge van Budapest bezocht. We hebben een halve dag het Joodse kwartier verkend, een ontzettend gezellige wijk met leuke, hippe winkeltjes, kroegen en restaurantjes. Als je een thermal bath wil ervaren (zeker doen!), ga dan niet naar de meest bekende plek. Wij raden Gellert bathhouse aan. Nog steeds toeristisch, maar minder druk en luidruchtig. De zalen zijn ontzettend mooi versierd, een hele ervaring. Als je het hippe uitgaansleven wil ervaren, moet je zeker een keer langs de zsimpla kert. Vanaf 22.00 zal er al een rij staan, dus wees op tijd. Je kan er ook ‘s middags een drankje doen. In dezelfde straat vind je een klein binnenplaatsje met streetfood. Er zijn allemaal foodstrucks te vinden met verschillend eten. Leuke sfeer, en er is zelfs een vegan truck! Er is nog veel meer te doen in Budapest, dus ga vooral zelf op ontdekking uit en hou je niet te veel aan je reisboekje.

Algemene tips voor de reis van Wenen naar Budapest:
1) heb altijd contant geld op zak.
2) ga niet naar currency exchange zaken, gebruik alleen pinautomaten van officiële banken.
3) leer duits!! Je hebt weinig aan engels in de kleine dorpen.
4) in Hongarije en Slowakije is het de gewoonte dat als je ‘dankjewel’ zegt tijdens het betalen van een maaltijd, dat wordt vertaald naar ‘het is goed zo’. Het wisselgeld nemen ze dan als fooi. Je kan beter niks zeggen als je betaalt, en daarna de fooi in hun hand stoppen. Zo voorkom je dat je meer fooi geeft dan je zou willen. Voordat wij bekend waren met deze regel hebben we een keer 2000 HUF fooi gegeven voor een rekening van 3000 HUF.
5) het lijkt logisch, maar leer een paar woorden in de taal van het land waar je verblijft. Het wordt zeer gewaardeerd!

Dat was het dan voor deze zomer, we vliegen vandaag terug. We hopen dat we jullie een beetje hebben kunnen vermaken, en dat de informatie jullie kan helpen met je eigen reis.

Veel Wandelplezier!

foto galarij
[masterslider id=”5″]