Het pad van de Sultan

Dit zouden meer mensen moeten doen, dacht Sedat Çakir, toen hij vanuit zijn woonplaats Zandvoort naar Istanbul wandelde. Dus zette hij bij thuiskomst de SultansTrail op; een langeafstandswandelpad van Wenen naar Istanbul.

Het tweeduizend kilometer lange pad voert de wandelaar door zes landen: Oostenrijk, Hongarije, Kroatië, Servië, Bulgarije en tenslotte Turkije.

De SultansTrail begint in Wenen, waar Süleyman Kanuni, sultan van het Ottomaanse rijk, in 1529 tijdens zijn veroveringstochten naar het westen werd tegengehouden. In Istanbul eindigt het pad bij het graf van de sultan.

Onderweg komt de wandelaar vele overblijfselen van het Ottomaanse rijk tegen. „Op deze reis kun je niet alleen genieten van historische hoogtepunten, maar ook van het vele natuurschoon. Dat heeft op mij een diepe indruk achtergelaten”, zegt Sedat Çakir.

Er wordt nog hard gewerkt aan de ontwikkeling van het wandelpad. „In grote lijnen is het op papier nu uitgezet. Maar het zal nog wel een paar jaar duren voordat de hele weg in het GPS-systeem staat en voorzien is van bewegwijzering.” De bewegwijzering van het zeshonderd kilometer lange Servische deel van het pad is aan het eind van het jaar klaar.

Wandelaars mogen de Bulgaarse bergen zeker niet overslaan, volgens Çakir. „In Bulgarije vind je echt de laatste wildernis van Europa. Niet qua mensen natuurlijk, maar qua natuur.”

Çakir heeft uitgerekend dat de wandeling zo’n 65 tot 90 dagen in beslag neemt. „De lengte van de reis hangt natuurlijk af van het seizoen waarin je vertrekt en van de snelheid waarmee je loopt. Je kunt starten en eindigen waar je wilt. Het belangrijkste is dat je niet vergeet te genieten van de prachtige natuur.” Meer informatie op: www.sultanstrail.com

Trouw 20 februari 2010, auteur: Sophie Kuiters