Belgrado – Sofia

Servië een gastvrij land

Met open armen ontvangen de Serven je in hun land. Al reizend door Servië zul je een mix van moderne steden en een romantisch platteland wat wij al lang niet meer kennen. Het is mooi het alledaagse leven te zien, waar vrouwen nog de tijd nemen om de koeien te melken en zelf rakia te maken. Gedistilleerd van gefermenteerd fruit. Slivovitz is de meest bekende.

Het is ons onbekend dat de Serven veel wijn maken (ga eens proeven in een kleine wijgaard!). Vaak hoor je in een restaurant Servische liedjes tijdens het eten. De Serven weten zeker van het leven te genieten.

Route

Backi Breg, Bezdan, Sombor, Apatin, Bač, Bačka Palanka, Novi Sad, Petrovaradin, Sremksi Karlovci, Zemun, Belgrade, Avala, Grocka, Smederevo, Smederevska Palanka, Svilajnac, Despotovac, Ćuprija, Paraćin, Varvarin, Kruševac, Aleksinac, Niš, Niska Banja, Bela Palanka, Pirot, Dimitrovgrad.

Je leert de mensen, cultuur en natuur kennen. Deelenemrs hebben de mogelijkheid zelf te improviseren op onze routes. We verwachten juist een bepaalde mate van flexibiliteit en openheid van onze deelnemers.

Geschiedenis
Servië viel van 1459 tot 1804 onder direct Osmaans bestuur. In 1815 ontstond het Vorstendom Servië, een semi-onafhankelijk vorstendom onder Osmaanse supervisie.

De SultansTrail loopt langs een groot aantal (historisch) interessante plekken:

 • Novi Sad, gelegen op de linkeroever van de Donau, ontstond in 1694. De plaats lag strategisch, tegenover het fort Petrovaradin, een belangrijk bruggenhoofd aan de overzijde van de rivier. Novi Sad werd pas in de 18e eeuw een stad en ontwikkelde zich in de 19e eeuw tot een Servisch “Athene”. De stad behoorde in die periode tot Hongarije, terwijl Servië verder Turks was. De voornaamste bezienswaardigheid van Novi Sad is het fort en de Kerk van de Besneeuwde Heilige Moeder in Tekije. Nadat Belgrado opnieuw Turks was geworden in 1739 trokken veel Duitse katholieken, Armeniërs, Joden en Grieken vandaar naar Novi Sad. De katholieken bouwden toen hun Besneeuwde Mariakerk en droegen deze op aan de Oostenrijkse overwinning op de Turken bij Novi Sad in 1716.
 • Het Verdrag van Karlowitz werd in 1699 ondertekend in Sremski Karlovci en kwam tot stand dankzij de bemiddeling van Engeland en Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Het verdrag betekende het officiële einde van de Grote Turkse Oorlog van 1683-1699 die de Turken verloren.
 • In stadsdeel Stari Grad in Belgrado ligt de:
  • Kalemegdan (verbastering van het Turkse Kale Meydan, Fortplein). De Kalemegdan is ook bekend vanwege zijn kilometers lange tunnels, ondergrondse gangen en catacomben, die nog grotendeels onontgonnen zijn.
  • Binnen de muren bevindt zich het hexagonaal grafmonument van Silahdar Damat Ali Pasa (1667-1716). Damad Ali Pasha was Grootvizier ten tijde van Sultan Ahmed III en leidde het Turkse leger in de strijd tegen Oostenrijk.
 • Smederevo werd in 1439, na een belegering van twee maanden, ingenomen door de Osmanen. De stad werd een Turkse grensfort, en speelde een belangrijke rol in de Osmaanse-Hongaarse Oorlogen tot 1526.
  De Turken bouwde aan de Donauzijde een buitenmuur en drie torens voor de kanonnen op de hoeken. Aan de voorzijde van de belangrijkste poort naar de stad was er een andere toren met een kanon, dat werd verwoest in 1880. De grote hoofdtoren is verdeeld in drie verdiepingen, met op elke verdieping nissen waarin kanonnen konden worden geplaatst.
  Uit de Turkse tijd stamt het badhuis (hamam) en in het centrum van de grote binnenstad bevinden zich de overblijfselen van een moskee. In een kleine binnenstad zijn er ook resten van gebouwen uit de Turkse tijd.
 • Niš werd in 1385 voor het eerst door de Osmaanse Turken veroverd om dit tot 1878 te blijven.
  • De Turken bouwden er tussen 1719 en 1723 een belangrijke vesting (Tvrdjava).
  • De moeite waard te bezichtigen is de Bali Bey’s Moskee (begin 16e eeuw) in het centrale deel van het fort en het oude Turkse badhuis (15e eeuw) in de buurt van de Stambol Poort bij de ingang van de burcht.
  • Ook de Schedeltoren aan de Zoran Djindjic Boulevard is het bezoeken waard.
 • In 1386 verovert het Osmaanse leger het vestingstadje Pirot voor het eerst, maar het bezit van de regio wisselde verschillende keren tussen de Serven en Osmanen. In de 15de eeuw wordt Pirotski definitief de Osmaanse vestingstad Şehirköy (Legerplaats). Het groeit uit tot een prachtige en rijke, goed bewaard gebleven Turkse stad.

Noordoost-Kroatië

De Sultans Trail loopt ook door Noordoost-Kroatië, door de regio Slavonië. Dit is een vruchtbaar gebied, dat wordt doorsneden door de rivieren Drava, Donau en Sava. Het landschap in deze regio kenmerkt zich door uitgestrekte tarwe- en maisvelden en met wijngaarden bedekte heuvels. Je vindt er ook eeuwenoude bossen vol zomereiken.

Slavonië wordt al meer dan achtduizend jaar bewoond. Oude tradities houdt men hier nog altijd in ere: traditionele klederdracht is in ieder huis wel te vinden en familierecepten worden van generatie op generatie doorgegeven.

Route in Kroatië

De route in Kroatië gaat langs Beli Manastir, Darda, Osijek, Vukovar, Sotin en Ilok. Je komt onderweg ook langs het Donau-Dráva National Park, Kopački Rit in het Kroatisch. Dit is één van de grootste wetlands van Europa. Vogelliefhebbers komen hier goed aan hun trekken, want er leven witte reigers, zeearenden en zwarte ooievaars.

Na Ilok steek je de grens met Servië over en kun je het beste koers zetten naar Nestin: in Servië is de route van Nestin via Novi Sad naar Belgrado al gemarkeerd.

Als je een accomodatie wilt boeken, gebruik dan deze link, want dan steun je ons financieel.