Bulgarije

Naar de kaart Naar de foto’s

Het meest bergachtige deel van de SultansTrail

De Sultans Trail komt Bulgarije binnen in het noordwesten, bij Dragoman aan de grens met Servië. Vanaf Dragoman kun je doorlopen tot Ivaylovgrad in het zuidoosten, aan de grens met Griekenland.

Afstanden

Hemelsbreed is de afstand tussen Dragoman en Ivaylovgrad zo’n driehonderd kilometer, maar omdat het traject zo bergachtig is, leg je in wandelkilometers makkelijk het dubbele af. En voor de echte wandelaar is dat genieten, want het spectaculaire landschap maakt elke kilometer de moeite waard! Als je onderweg een gemiddelde dagafstand van twintig kilometer haalt, kun je heel tevreden zijn. Om het hele traject door Bulgarije af te leggen heb je ongeveer een maand nodig.

Het traject door Bulgarije

De Sultans Trail loopt in Bulgarije langs Kalotina, Dragoman and Sofia. Vanaf Sofia kun je kiezen uit twee routes:

Planning

Het doorkruisen van Bulgarije vergt enige planning. De beste tijd hiervoor is van juni tot begin oktober, want tussen eind oktober en half mei zijn delen van de route onbegaanbaar vanwege grote hoeveelheden sneeuw. Een trip in de wintermaanden of het vroege voorjaar is dan ook alleen aan te bevelen als je ruime ervaring met sneeuwtochten hebt, het juiste materiaal meebrengt en liefst ook nog op pad gaat met een geroutineerde Bulgaarse gids. Als je zo’n winters avontuur aandurft, zul je ook je eigen bivak mee moeten dragen, want de berghutten langs de route zijn ’s winters gesloten.

Markeringen

Ook als je in de meer voor de hand liggende seizoenen door Bulgarije trekt, is het goed om een GPS bij je te hebben: nog niet het hele Bulgaarse traject is gemarkeerd. Tussen Sofia en Govedartsi en tussen Borino en Ivaylovgrad zijn met stickers en verfspuitbussen al wel markeringen aangebracht. Dit zijn voorlopige markeringen: Pas als de route door Bulgarije definitief is uitgestippeld, gaan we met echte verf een permanente markering aanbrengen.

(Eigen-)aardigheden van Bulgarije

Eén van de eerste dingen die je opvalt in Bulgarije is het schrift: In het Bulgaarse alfabet staat maar een beperkt aantal letters die ons bekend voorkomen. Om het allemaal nog wat lastiger te maken hebben veel van die letters in het Bulgaars ook nog eens een andere betekenis. Verder is Bulgarije, hoewel het al sinds 2007 lid is van de EU, geen euro-land. De Bulgaarse munteenheid is de lev. Twee lev zijn ongeveer één euro, en de lev is nog weer opgedeeld in kleinere eenheden (stotinka’s). Voor een maaltijd ben je per persoon zo’n acht lev kwijt, dus zo’n vier euro, en voor een overnachting zo tussen de twintig en veertig lev. De prijzen voor eten en overnachten in hoofdstad Sofia liggen doorgaans iets hoger.

Vervoer

Bulgarije heeft een behoorlijk verfijnd bussysteem. Je kunt vaak zelfs in de kleinste dorpjes komen, al rijdt de bus dan niet zo vaak. Tussen de wat grotere steden rijden wel zeer regelmatig bussen. Het is ook altijd mogelijk om je eigen transport te regelen: je stapt gewoon op iemand af die een auto heeft, je noemt je bestemming en je kijkt wat voor prijs hij voor het ritje in gedachten heeft. Een redelijke vergoeding is één lev per kilometer, dus voordat je gaat onderhandelen is het wel handig om te weten op hoeveel kilometer afstand je bestemming ongeveer ligt. Wordt elk voorstel van jouw kant met hoofdschudden beantwoord? Wanhoop dan niet: een Bulgaar die ‘nee’ schudt, stemt met je in. Zodra hij ‘ja’ knikt is hij het juist níet met je eens!

Meer weten over wandelen in Bulgarije?

Wil je meer wilt weten over het wandelen over het Bulgaarse deel van de SultansTrail, lees dan eens dit reisverslag van onze Bulgarije-coördinator, Arjan Schuiling. Arjan begeleidt regelmatig groepen wandelaars op wandel- en markeerreizen op het Bulgaarse deel van de Sultans Trail.

Als je een accomodatie wilt boeken, gebruik dan deze link, want dan steun je ons financieel.
Download information package
Foto’s Bulgarije

Markeer reis 2015 Bulgarije – foto’s op flickr

Bulgarije reizen Arjan Schuiling

[masterslider id=”3″]

Hangbrug over de Arda bij Srednogorsi ingestort.

In 2017 is een andere route gekozen waardoor het probleem wordt vermeden.
Zie Sultanstrail Information Package voor de juiste tracks.

Stuwdam bij Kardzjali niet toegankelijk.
Vanwege terrorismedreiging door de autoriteiten gesloten. Alternatieve route naar de voet van de dam en met een voetgangersbrug kan de rivier worden overgestoken.
Zie Sultanstrail Information Package voor de juiste tracks.